АКТУАЛЬНО

«Значення християнської віри для формування екологічної культури та відповідальності» – тема круглого столу в Києві

П'ятниця, 13 вересня 2013, 23:04
13 вересня 2013 року в Києві відбувся круглий стіл «Значення християнської віри для формування екологічної культури та відповідальності», організований Бюро УГКЦ з питань екології за підтримки Комісії для сприяння єдності християн та Київської Трьохсвятительської духовної семінарії УГКЦ.

Захід було проведено з нагоди відзначення 1025-річчя Хрещення Русі-України, Року віри та екуменічно-екологічного Дня Бога-Творця (1/14 вересня), який християни в усьому світі святкують як день молитви та відповідальності за Боже створіння – природу.

Мета заходу: розвиток діалогу між християнськими Церквами, державними природоохоронними установами і громадськими організаціями для підвищення екологічної культури населення та збереження природної спадщини України.

Після спільної молитви, яку очолив Блаженніший Любомир (Гузар), вступне слово сказав д-р Володимир Шеремета, керівник Бюро УГКЦ з питань екології, який наголосив на значенні християнської віри для збереження Божого створіння – природи, екологічній місії Церкви, а також розповів, як цю місію намагається виконувати Українська Греко-Католицька Церква. Очільник Екобюро УГКЦ також зачитав листи і привітання, які надійшли учасникам круглого столу від Апостольського нунція в Україні Архиєпископа Томаса Е. Галліксона та Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.

З першою програмною доповіддю виступив Блаженніший Любомир, «зелений патріарх УГКЦ», ключовим послання якого стало те, що всі ми, як християни, незалежно від конфесійної приналежності, покликані піклуватися про створіння – природу, і то не тому, що їй загрожує небезпека, але тому, що це – воля нашого Творця і суттєва складова нашої віри та християнського життя.

Протоієрей Сергій Ющик, перший проректор Київської духовної академії Української Православної Церкви, передав учасникам круглого столу вітання від Блаженнішого Володимира, Предстоятеля Української Православної Церкви, і виступив з доповіддю на тему: «Сотеріологічні основи екологічного вчення Православної Церкви».

Від владики Ігоря (Ісіченка), Архиєпископа Харківського та Полтавського УАПЦ, була представлена доповідь на тему: «Каїнові дари нащадкам».

Від Державної екологічної академії виступив Олег Машков, проф., д-р, проректор з наукової роботи, який наголосив на важливості християнської віри та ролі Церков для збереження природного довкілля, а також означив потенційні точки можливої співпраці на полі екологічної освіти різних вікових категорій населення.

Загалом у засіданні взяли участь представники християнських Церков, державних установ та громадських організацій природоохоронного спрямування, наукових та освітніх установ, а також засобів масової інформації.

Під час роботи круглого столу були обговорені такі питання: значення християнської віри і способу життя для збереження природи; збереження природної спадщини України як вимога спільної відповідальності християнських Церков та державних інституцій; роль релігійних конфесій у підвищенні екологічної культури населення; досвід діяльності Церков у сфері екологічної освіти та збереження природи; роль душпастирів і богословської освіти для еколого-просвітницької діяльності серед різних верств населення різних вікових категорій; перспективи спільних церковних та державних освітньо-виховних ініціатив і практичних проектів природоохоронного спрямування.

Учасники круглого столу прийняли робочий варіант резолюції, яка згодом буде оприлюднена на сайті Бюро УГКЦ з питань екології, у ЗМІ, а також розіслана предстоятелям та офіційним представникам християнських Церков, Парламентському комітету з питань екології, Мінприроди та Міносвіти.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next