АКТУАЛЬНО

Зробімо свій внесок для майбутнього планети!

Вівторок, 16 червня 2009, 09:54
Цього року світова спільнота, 5 червня, відзначала Всесвітній День охорони навколишнього природного середовища в по-справжньому критичний момент.
Цього року світова спільнота, 5 червня, відзначала Всесвітній День охорони навколишнього природного середовища в по-справжньому критичний момент. Численні кризи ширяться планетою, від економічної та фінансової, до екологічної, що набирає все більших та загрозливіших масштабів. За оцінками Програми розвитку ООН (ПРООН), внаслідок зміни клімату 600 мільйонів людей стикнуться з проблемою нестачі продовольства і недоїдання впродовж наступних років, 1.8 мільярда жителів Землі потерпатимуть від нестачі води, а 330 мільйонів будуть змушені шукати нових місць проживання. Як не парадоксально, але факт, що кожна людина впливає на стан свого довкілля та планети в цілому. Саме тому, для оздоровлення нашого спільного дому – планети Земля потрібна допомога кожного. Саме з таким закликом – внести свою лепту для порятунку планети звернувся до всесвітньої спільноти генеральний секретар ООН Пан Гі Мун (текст послання додається). Бюро Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ із питань екології приєднується до даного заклику і просить переосмислити його в контексті християнської свідомості, що все наше природне довкілля - це Боже створіння, це наш спільний дім, який ми маємо трактувати не просто як спільну спадщину сучасного людства, але як дар Творця всім людям, включаючи майбутні покоління, які рівно ж як і ми мають право на невиснажені природні ресурси, неспустошену та несплюндровану землю, неотруєну воду та чисте повітря. Більше того, як християни, ми покликані турбуватись про довкілля як про власне тіло, адже ми є невід’ємною частиною цілісного організму Божого створіння.

Інформаційна служба Бюро Києво-Галицького

Верховного Архиєпископства УГКЦ із питань екології.

Додаток:

Послання Генерального секретаря ООН з нагоди Всесвітнього дня довкілля

«Спалахнувши в світовому масштабі фінансово-економічна криза насправді представляє собою важливий виклик і подає сигнал тривоги, вказуючи на необхідність вдосконалення застарівши моделей росту та вступу в нову епоху екологічно чистого розвитку. Тема цьогорічного Всесвітнього дня захисту навколишнього середовища – «Ти потрібен своїй планеті» - покликана спонукати нас зробити для цього все, що в наших силах. Планета Земля стикається із серйозною загрозою кліматичних змін. Наряду з тим, що від зміни клімату постраждають усі сторони, наслідки таких змін будуть відчувати в першу чергу бідні країни. Проте ми теж маємо можливість змінити хід подій. Важливі перемовини з питань, що стосуються зміни клімату, відбудуться в грудні в Копенгагені. Діючи спільно, ми повинні вплинути на уряди з тим, щоб вони досягли домовленостей стосовно укладення нового договору з питань зміни клімату. Світ також потребує нових домовленостей з питань захисту навколишнього середовища, в рамках котрих основний нахил буде уроблено на інвестиції в наступних сферах: відновлювальні джерела енергії, екологічно чиста інфраструктура та раціональне споживання енергії. Це дозволить не лише створити нові робочі місця і прискорити процес відновлення, але й допоможе вирішити проблему глобального потепління. Якщо ми інвестуємо хоча б частину тих значних ресурсів, котрі виділяються в рамках пакету економічних стимулів, що сприяють формуванню екологічно безпечної економіки, ми можемо повернути теперішню кризу назад і в майбутньому досягти сталого зростання. Крім того, країни, котрі можуть забезпечити перехід на низько вуглецеві технології, отримають набагато більш значущі екологічні переваги; вони матимуть в своєму розпорядженні широкі можливості для обміну таких нових технологій з іншими країнами. Проте нашій планеті не досить лише дій урядів та корпорацій; вона потребує кожного з нас. Хоча прийняті окремим особами рішення можуть здатися малозначущими в умовах глобальних загроз та виникаючих тенденцій, ми можемо корінним способом змінити ситуацію, якщо мільярди людей об’єднають свої зусилля, націлені на загальні цілі. У цей Всесвітній день захисту навколишнього середовища я закликаю всіх людей вжити конкретних заходів з тим, щоб зробити нашу планету екологічно чистішою. Економте електроенергію. Користуйтеся громадським транспортом. Переробляйте сміття. Садіть дерева. Прибирайте місцеві парки. Добивайтесь того, щоб корпорації несли відповідальність за свою природоохоронну практику. І спонукайте представників ваших урядів до досягнення домовленості в Копенгагені».
ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next