АКТУАЛЬНО

Зустріч координаторів стратегії “Жива парафія” — елемент творення єдності та сопричастя в нашій Церкві

П'ятниця, 14 грудня 2018, 11:50
Нещодавно у Львові завершилася Всецерковна зустріч єпархіальних координаторів стратегії “Жива парафія — місце зустрічі з живим Христом” УГКЦ.

На завершення зустрічі учасники розглянули стан втілення особливих ініціатив: аналіз збору статистичних даних щодо душпастирського життя парафій, важливість пасторального планування на єпархіальному та парафіяльному рівнях.

Диякон Андрій Малиш, адміністративний секретар робочої групи, представив координаторам приклад єпархіального аналізу статистичних даних та календарну схему завершення цього процесу. “Цього року ми перейшли на новий формат заповнення — це онлайн-платформа, що дає можливість як робочій групі, так і координатору бачити вже сформовану та систематизовану інформацію. Таке опитування має за мету подати глобальну картину Церкви, оцінити втілення її візії щодо розвитку Церкви в різних регіонах світу... У цілому змальовується широкий образ пасторального життя нашої Церкви. Цього року ми включили в цей процес 42 структурні одиниці, тобто єпархії, екзархати, регіони. Загалом було зібрано 3786 анкет,  що становить 90,8  відсотка всіх парафій та душпастирських осередків УГКЦ”, — розповідає диякон Андрій Малиш.

У програмі зустрічі о. Андрій Максимович, адміністратор Патріаршої курії, розповів учасникам про розвиток всецерковних виконавчих структур УГКЦ та про стратегію праці на майбутнє. Основна ідея — Патріарша курія повинна набирати глобального характеру, а мережа координаторів мусить служити тому, щоб Курія безпосередньо мала містки з різними єпархіями та регіонами на виконавчому рівні. Крім того, було представлено фільм про Патріаршу курію нашої Церкви.

Останній день зустрічі був підсумковим. Обговорено наступні кроки, документ душпастирських практичних завдань, особливо щодо втілення головної теми — Боже Слово і катехизація. Також деякі структури, які несуть відповідальність у душпастирському вимірі, коротко представили деякі свої ініціативи. “Поодинокі департаменти, патріарші установи звітували про свою діяльність, зокрема Комісія у справах мирян, Патріарша комісія у справах духовенства представили свою працю координаторам, — поділився владика Богдан Данило, член робочої групи “Живої парафії”. — Найбільшою радістю було те, що координатори з усього світу могли зустрітися в такому форматі. Упродовж зустрічі нас супроводжував Блаженніший Святослав, який пригадував, що координатори є тією “ниткою, яка єднає у виконавчому розумінні життя патріаршої структури та Синоду з життям поодиноких єпархій та парафій”.

Виконавчий секретар робочої групи, о. д-р Андрій Онуферко, зазначив, що робоча група отримала дуже позитивні відгуки від учасників. Найважливіше, що координатори виявили свою готовність далі працювати для того, щоб наша Церква діяла глобально і плекала єдність-сопричастя, образом якої була сама зустріч.

Департамент інформації УГКЦ


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next