АКТУАЛЬНО

Зустріч монашества у Вінниці

Четвер, 12 листопада 2015, 12:20
З нагоди Року монашества в Католицькій Церкві та Року митрополита Андрея Шептицього в УГКЦ та Україні, у Вінниці, за ініціативи отців Згромадження Воплоченого Слова, при парафії Покрова Пресвятої Богородиці УГКЦ, 7 та 8 листопада проходила зустріч монашества УГКЦ і РКЦ.

В зустрічі взяли участь представники 13 Згромаджень, Орденів і Чинів двох обрядів та чимало мирян. Ідея зустрічі полягала в тому, щоб зібрати усіх ченців і черниць, які або походять з Вінниці, або служать чи колись служили у Вінниці, а також, запросити монашество Одеського Екзархату (о. д-н. Андрій Карпінець, ВС з м. Скадовськ Херсонської обл., с. Марія Уповання Загурська, СГДМ та с. Климентія Банга, МНІ з Одеси).

Учасники Зустрічі монашества у Вінниці, насамперед хотіли подякувати Богові за дар покликання, все більше пізнаючи його, зокрема через приклад життя Праведного Митрополита Андрея Шептицького; подякувати Богові за їхніх батьків, за церкву, за наш край, де вони спізнали, за Ласкою Божою, цей прекрасний дар - посвятити життя своє цілковито Богові; для праці у Його винограднику, - та "просити Господаря жнив, щоб посилав  робітників на свої жнива", отже просити Бога за нові покликання: з наших родин, з наших парафій-спільнот, із нашого краю.

В суботу, 7 листопада, відкриваючи Зустріч, Владика Михаїл (Бубній), екзарх Одеський, та голова Комісії УГКЦ у справах монашества, влучно прокоментував Апостольський Лист Святішого Отця Франциска до усіх богопосвячених осіб та задум Папи на цей Рік.

Отець Ніканор Лоїк, студит, синкел у справах монашества Київської архиєпархії, УГКЦ та настоятель Патріаршого Собору в м. Києві, розповів про природу богопосвяченого життя, що є: «відповіддю християнина на поклик Божий до досконалішого стану, щоб наслідувати першого монаха – Ісуса Христа».

Отець Полікарп Марцелюк, ЧСВВ, голова Місії «Постуляційний центр беатифікації й канонізації святих УГКЦ, розповів про особливі чесноти, якими володів ще змалечку Роман Шептицький (молитва, малі щоденні покути, наполегливість в навчанні і особливо небайдужість до пригнобленого становища УГКЦ, і тверде бажання цілковито посвятити себе Богові щоб допомогти українському народу), що допомогли зберегти Поклик Божий. А також про великодушне служіння Андрея Шептицього, вже будучи в монашій спільноті.

Після смачного підвечірку, присутні мали змогу почути різні свідчення богопосвячених осіб про історії їхнього покликання до монашого життя: о. Мелетія Батога, ЧСВВ (м. Бар), с. Алли Дембровської, Згромадження Сестер Францисканок місіонерок Марії (з Козятина), с. Марія Відкуплення, СГДМ (м. Стрий).

Наприклад, Отець Олексій Бределєв, родом з Вінниці, єзуїт, розказав, що його батько був римо-католиком, військовослужбовцем Радянської армії але бажав мати сина-священника. Завдяки хорошим друзям та допомозі богопосвячених осіб, Олексій, що до 15-ти років не вірив в Бога, починає поступово роздумувати про монаше покликання. і, згодом стає єзуїтом. Беручи участь в житті парафії Матері Божої Ангельської в Вінниці, Олексій почув заклик стати «воїном Ісуса».

Ще одне свідчення – сестри Оксани Пятковської, каносіянки, з Вінниці, в якої родина була невіруюча, та Бог покликав її в 12 років через одну її подругу до Церкви. І що цікаво: рідна мати…не заперечила в виборі доньки, а, знаємо, що Бог ніколи не забуває того, хто вміє довіряти свої дітей Богові – тому, згодом сама мати приймає св. Тайну Хрещення, і тепер належить до світського Ордену Каносіянок. Від того, усі знову переконалися, що монаше життя є милосердним даром з Висоти і не особистою заслугою, а виключно виявом Божої Любові до людини, якою б вона в минулому не була.

Усіх надзвичайно вразило свідчення самих батьків, чиї діти обрали чернече життя: п. Василь Глова, чия донька була сестрою згромадження Служебниць Непорочної Діви Марії, а також п. Ярослава та Людмили Кінас (батьки с. Марії Кінас, МНІ) розповіли історію про те як їхня дочка пізнає поклик Небесного Жениха, Ісуса Христа, до досконалішого шлюбу – богопосвяченого життя, а рідна мати ніяк не розуміла вибору власної дочки. Однак, непохитна воля с. Марії, заради цілковитої посвяти Богові, зуміла доказати красоту та високу гідність бути Нареченою Христа.

В неділю Владика Михайло (Бубній) очолив Архиєрейську Божественну Літургію як подяку Богу за особистий монаший досвід, за численні покликання до богопосвяченого життя в цьому краї, а також випрошуючи у Бога нові покликання до монашого життя. Зустріч завершилась спільною молитвою за духовні покликання, складеною Андреєм Шептицьким ще у 23-річному віці, повна Вселенського духу та візії багатства прикладів святих Католицької Церкви.

о. Лука Шаламай, ВС

http://iveukraine.org.ua/2015/11/zustrich-monashestva-u-vinnytsi/

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next