АКТУАЛЬНО

"Звідки беруться сироти та куди вони зникають?" - говорили на семінарі у Львові

Вівторок, 04 листопада 2014, 14:36
«Соціальний працівник БФ "Карітас-Київ" узяла участь у практичному семінарі "Звідки беруться сироти та куди вони зникають?", який нещодавно проходив у Львові. Учасниками заходу були більше ніж 20 представників різних благодійних фондів та громадських організацій з усієї України та понад 70 студентів вищих навчальних закладів Львова, які здобувають освіту за напрямом "Соціальна педагогіка" або "Соціальна робота"», - повідомляє о. Роман Сиротич, директор БФ «Карітас-Київ».

Метою семінару було познайомити представників різних громадських організацій та студентів, які працюють у сфері сирітства. Основними питаннями, які розглядалися на семінарі, були причини сирітства, альтернативні форми опіки, волонтерство й  наставництво, а також життя дітей із постінтернатним синдромом. Захід складався з чотирьох блоків, які містили як теоретичну, так і практичну складову.

Масштаб та гострота проблеми сирітства зростає в умовах непідготовленості дитини до самостійного життя й відсутності позитивного бачення ролі мами або тата. Так, усього лиш 10 відсотків від загальної кількості дітей, які проживають в інтернатних закладах, є біологічними сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування. Виникає запитання: хто ж ці 90 відсотків дітей?

На це та інші запитання намагалися спільно дати відповіді представники різних структур. Соціальний працівник БФ «Карітас-Київ» виступила в ролі доповідача й висвітлила тему «Профілактика соціального сирітства в сучасних умовах. Участь громади та Церкви». Усі учасники мали можливість ознайомитися з основними статистичними даними щодо масштабів соціального сирітства як в Україні, так і в місті Києві, а також почерпнути столичного досвіду попередження дальшого розвитку цієї проблеми. Крім того, був представлений один з проектів  Карітасу «Мобільна робота з молоддю в Україні», який спрямований на трирівневу профілактику проблеми при роботі з дітьми, які входять в групу ризику щодо соціального сирітства, або  живуть на вулиці. Як висновок доповіді, БФ «Карітас-Київ» було виокремлено такі можливі шляхи профілактики соціального сирітства в місті Києві: широка популяризація проблеми в ЗМІ; розвиток програм підтримки молодих сімей шляхом підвищення ролі сімейних цінностей: залучення дитини до активного та змістовного дозвілля; надання громаді контрольної функції (сусіди та школа мають повідомляти про виникнення гострих СЖО в сім’ї). Найважливішим способом запобігання розвитку соціального сирітства в Україні загалом є прийняття принципу особистої активності, оскільки ні від держави, ні від благодійних організацій, ні від державних структур не залежить так багато, як від нас особисто. Якщо ми будемо не тільки давати пожертви тим дітям, які просять на вулиці, а й цікавитися причинами такого їх життя і вживати певні заходи, то проблема ставатиме меншою.

«Коли ми не можемо змінити проблему, то ми можемо зменшити її щонайменше в сто разів», - так висловилася координатор цього заходу Мар’яна Кащак. І це дійсно так, адже ці діти не повинні простягати руку на вулиці, а бути в школі, не ночувати в холоді й голоді, а бути огорненими любов’ю батьків.

Висловлюємо щиру вдячність БО «Львівська освітня фундація» за нагоду участі в цьому заході, а також і всім присутнім учасниками, які трудяться над майбутнім нашої нації.

Прес-служба БФ «Карітас-Київ»

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next