АКТУАЛЬНО

З’явилася українська версія сайту Шевтонського монастиря

Вівторок, 16 липня 2019, 10:59
11 липня 2019 року, у день святого Венедикта Нурсійського (за латинським календарем), Хрестовоздвиженський монастир у Шевтоні (Бельгія) опублікував українську версію свого інтернет-сайту.

Переклад на українську мову виконано у співпраці з єпархією Святого Володимира Великого в Парижі. Ця версія – спільний задум монашої спільноти, єпархіальної екуменічної комісії та служби комунікації єпархії.

Відтепер українці, які цікавляться східнохристиянською духовністю, можуть рідною мовою дізнатися про історію та місію Шевтонського монастиря – однієї з колисок екуменізму в ХХ сторіччі. «З часу заснування обителі в 1925 році отцем Ламбертом Бодуеном (1873-1960), піонером екуменічного руху в Католицькій Церкві, тутешня монаша спільнота прагне бути місцем молитви, зустрічі та богословських пошуків заради християнській єдності. У літургійному плані монахи поділяються на дві групи: одна належить до західної літургійної традиції, а інша – до східної, візантійської (така практика вже була зафіксована в історії монашества)», – читаємо на сайті. Однією з постатей, які вплинули на ідею заснування монастиря, був митрополит Андрей Шептицький (1865–1944).

Із 2015 по лютий 2019 року в Шевтонському монастирі відбулися п’ять сесій собору єпархії Святого Володимира Великого в Парижі, а також численні зустрічі духовенства та мирян єпархії. Зокрема, під час соборових засідань делегати ухвалили стратегічний душпастирський план «Христос – наша надія». Більше матеріалів про зв’язки єпархії з монастирем можна знайти за тегом Шевтонський монастир.

Владика Борис Ґудзяк, перший єпарх Паризький (2013-2019), так підсумував свій досвід сопричастя з монастирем: «Двадцять років я приїжджаю сюди вчитися молитися разом цю спадщину прекрасної Літургії. І ми покликані нести це у свої стосунки. Я є натхнений вашим свідченням».

«За останні роки стосунки між Шевтонським монастирем та єпархією під проводом владики Бориса інституціоналізувалися. Від собору до собору монахи відкривають для себе реальність Української Греко-Католицької Церкви в західній Європі та починають відчувати прихильність до неї. Існує справжнє бажання йти разом. Наше спільне завдання – долати виклики, пов’язані з цим сопричастям», – зазначив о. Томас Потт, клаустральний пріор монастиря.

На сайті обителі можна знайти описи й фотографії монастиря та його храмів, богослужбовий календар, інформацію для паломників, а в розділі «Крамниця» – придбати богословські та літургійні видання, диски, ікони, листівки тощо. Шевтонь особливо славиться записами літургійних піснеспівів (їх можна придбати на дисках або завантажити онлайн), а також виробництвом унікального ароматичного ладану. Також у розділі «Богослужіння» можна знайти прямі онлайн-трансляції Божественної Літургії, утрені, вечірні та повечір’я в візантійському обряді (використовуються церковнослов’янська, французька, грецька та інші мови).

Сайт можна відвідати за адресою: monasteredechevetogne.com

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами https://ugcc.fr

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next