АКТУАЛЬНО

Про інформаційну війну та пропаганду в медіа-просторі говорили на круглому столі

Вівторок, 04 листопада 2014, 12:16
31 жовтня 2014 року на базі Києво-Могилянської академії в рамках форуму «Церква-Суспільство» відбувся круглий стіл на тему «Інформаційна війна та пропаганда в медіа-просторі», організований Національним університетом "Києво-Могилянська академія", Університетом Вітауса Великого (Литовська республіка) та Комісією УГКЦ «Справедливість і мир».

31 жовтня 2014 року на базі Києво-Могилянської Академії, в рамках Форуму «Церква-Суспільство», відбувся круглий стіл на тему: «Інформаційна війна та пропаганда у медіа просторі», організований Національним університетом "Києво-Могилянська академія", Університетом Вітауса Великого (Литовська республіка) та Комісією УГКЦ Справедливість і Мир.

Протягом дня, навіть у перервах на каву, доповідачі та учасники конференції обговорювали важливі питання, ділилися досвідом та дослідженнями. Формат конференції складався із загальних спічів, коментарів, питань та відповідей після кожного тематичного блоку. 

У своєму виступі Голова Національної комісії Василь Костицький наголосив на тому, що гарантування державою інформаційного суверенітету, який включає в себе забезпечення інформаційної безпеки, захист інформаційного простору, інформаційної інфраструктури та інформаційних ресурсів держави, не можливе без застосування системних механізмів попередження та протидії інформаційним загрозам та вимагає комплексної державно-громадської системи інформаційного протиборства.

«Пріоритетом реалізації політики протидії антиукраїнській інформаційній війні має бути висвітлення правдивої інформації про події в Україні. Сьогодні важливо не допускати неоправданої демонстрації слабкості та нерішучості або спекуляцій подіями на півдні та сході України та розповсюдження неправдивої інформації», – наголосив очільник Національної комісії. 

Разом з тим, Голова Комісії Василь Костицький зазначив, що українська влада, навіть в умовах інформаційної війни, демонструє відданість принципам правової держави та продовжує працювати в рамках визначеного законодавством механізму та констатував різке збільшення кількості матеріалів, що надходять до Комісії як від органів державної влади, так і від громадян для здійснення експертизи щодо наявності чи відсутності матеріалів антиукраїнської пропаганди, відзначивши, що вже за 9 місяців цього року Комісія вийшла майже на повний минулорічний показник.

Викладач Папського Григоріанського Університету Мікеле Занзукі зауважив те, що журналістика має необхідність висловлюватися за допомогою понять, які розвивалися протягом століть. Міф був створений греками і міг показати минуле, теперішнє, майбутнє суспільства, звертаючи увагу на концентрацію символів. 

Коли в ситуаціях війни створюють міфи, вони можуть набувати різних видів, а пропаганда, спотворена інформація, створює ще більшу їх кількість. Навіть у випадку опису того, до якого пункту дійшла армія, може бути багато неправди, але люди вірять всьому. Це було в Косові та Іраку, наразі відбувається на сході України. Кожна зі сторін каже, що вони захопили місто, створюючи мікроміф.

Однак, доповідач підкреслив, що великі міфи можуть бути на служінні правди, наприклад міф Європи, це ми бачимо на прикладі України, який згуртовує український народ.

«Унікальність цього заходу в тому, що ми аналізуємо не просто революційні або воєнні події, а дивимося на них крізь призму засобів масової інформації, крізь призму релігійного церковного чинника. Тому що поза всяким сумнівом, мас-медіа багато в чому вплинули на те, що відбувається і як це відбувається. А церкви і релігійні організації, своєю чергою, так чи інакше брали у всьому цьому активну участь» – зазначив о. др. Михайло Мельник, голова Комісії УГКЦ Справедливість і Мир.

Важливою складовою у подальшому діалозі стало з’ясування того, яку ж роль відіграють ЗМІ та Церква, що покликані формувати суспільну думку та стати фундаментом у процесі державотворення.

До дискусії та обговорення долучилися також о. др. Ігор Шабан, голова Комісії УГКЦ сприяння єдності християн, представники громадських рад при Міністерстві культури України та Держтелекомрадіо, політики, журналісти, науковці, богослови та громадські діячі з різних місць України.

Інформаційна служба Комісії УГКЦ Спарведливість і Мир

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next