АКТУАЛЬНО

Івано-Франківська архиєпархія інтенсифікує служіння для збереження створіння на деканальному рівні

Четвер, 13 березня 2014, 14:27
11 березня пройшла установча зустріч-семінар для деканальних референтів Бюро УГКЦ з питань екології в Івано-Франківській архиєпархії. Зустріч відбулася з благословення владики Володимира (Війтишина), Архиєпископа і Митрополита Івано-Франківського, який покликав у кожному деканаті окремого священика до служіння для збереження створіння.

У першій частині семінару присутнім була представлена тема «Служіння Церкви для збереження створіння». Висвітлюючи цю тему, д-р Володимир Шеремета, керівник Бюро УГКЦ з питань екології, наголосив, що це служіння є невід’ємною складовою служіння Церкви для спасіння людини у всіх його ключових вимірах: починаючи від формування автентичної віри, через літургійно-сакраментальне життя і аж до дияконії, тобто уприсутнення Божої любові в сучасному світі, зокрема стосовно тих, які її найбільше потребують з огляду на відповідну кризову ситуацію, що склаласья в їх житті. «Піклуючись про збереження створіння Божого, Церква піклується передусім про спасіння людини», – таким був ключовий аспект послання даного блоку семінару.  

У наступному блоці учасникам семінару було представлено тему «Служіння Бюро УГКЦ з питань екології» у контексті служіння Церкви та стратегії розвитку УГКЦ до 2020 року «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом». Деканальні референти ознайомилися із ключовими завданнями та сферами діяльності Бюро УГКЦ з питань екології. Їм були також презентовані головні видання Екобюро на тему соціально-екологічного вчення Церкви, відповідні катехитичні джерела, а також інші підручні матеріали для церковної екологічної освіти та виховання.

Особливий акцент зустрічі було поставлено на детальніше ознайомлення з Великопісною ініціативою «Екологічне навернення для порятунку створіння», її метою, основними завданнями та механізмами реалізації, що мають служити для більш глибокого та цілісного навернення до Бога.

На завершення деканальні референти Бюро УГКЦ в Івано-Франківській архиєпархії обмінялися думками та ідеями щодо майбутнього служіння для збереження створіння, при цьому особливий акцент було поставлено на диякональному вимірі цього служіння. Необхідність повчання про відповідальність за створіння на засадах християнської віри та етики й формування стійкої християнської екологічної культури в процесі літургійно-сакраментального життя були сприйняті як доконаний факт.

Жваву дискусію викликало питання, як посприяти тому, щоб, не відкладаючи на довгі перспективи, уже «тут і зараз» наше природне довкілля і все створіння Боже могло відчути до себе і на собі нашу християнську любов, зокрема через відмову від згубних, чи то й смертельно небезпечних практик, як, наприклад, підпали залишків рослинності, продаж-купівля первоцвітів, що знаходяться на межі знищення, використання пластмасової церковної та ритуальної атрибутики тощо.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next