АКТУАЛЬНО

Іванофранківці вшанували першого станіславівського єпископа Юліана Пелеша

Четвер, 01 березня 2018, 12:45
27 лютого в Івано-Франківському богословському університеті відбулася науково-практична конференція «Єпископ Юліан Пелеш в релігійному, церковному, громадському житті України».

Цей захід був приурочений до 175-ї річниці від дня народження першого єпископа Станіславівського Юліана Пелеша. Розпочалася конференція з привітального слова митр. прот. Олега Каськіва, синкела у справах духовенства та священичих родин, який звернувся до присутніх від імені владики Володимира (Війтишина), Архиєпископа і Митрополита Івано-Франківського.

У  різних доповідях промовці розповіли про етапи життя та діяльності владики Юліана Пелеша – уродженця Лемківщини, студента Віденського університету, професора духовної семінарії у Перемишлі, пароха церкви Святої Варвари і ректора греко-католицької духовної семінарії у Відні, а також катехита-наставника престолонаслідника архикнязя Рудольфа Габсбурга, якого навчав української мови. До слова, в 1885 році о. д-р Юліан Пелеш був у числі найбільш ймовірних кандидатів на митрополита після відставки Йосифа Сембратовича, однак папа Лев ХІІІ іменував митрополитом Сильвестра Сембратовича. Єпископську хіротонію о. Юліан Пелеш прийняв з рук Галицького митрополита С. Сембратовича у соборі Святого Юра у Львові, відтак став правлячим єпископом Станіславівським.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами www.ugcc.if.ua

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next