АКТУАЛЬНО

Блаженніший Святослав: «До якого моря подібна наша духовність: до «живого» Галилейського чи до Мертвого?»

Понеділок, 01 лютого 2016, 10:38
Праведником є не тільки той, хто бере від Бога все те, що Він йому дає. А той, хто вміє Божими дарами ділитися. Ось що означає – роздати все і йти за Христом. Бо джерелом усякого добра, навіть земного достатку, є не лише зусилля людини, а Господь-Бог. Тому, хто є з Богом, ніколи нічого не забракне!
Зображення 1 / 6 Використовуйте клавіші для перегляду

Наголосив у проповіді Глава і Отець УГКЦ Блаженніший Святослав 31 січня в парафії Святих апостолів Петра й Павла, що в смт Вакуленчук на Житомирщині.

Продовжуючи думку, Глава Церкви додав, що Бог є джерелом всякого земного і вічного блага: «Тільки Він є джерелом спасіння. Тож запитаймо себе сьогодні: чому я молюся, ходжу до Церкви, яка мотивація моєї набожності?»

Як зауважив Блаженніший Святослав, часто, зокрема в нашій країні, люди прагнуть використовувати Бога як інструмент для задоволення власних потреб. Таке ставлення стає своєрідною «релігійною магією».

Він навів приклад такої духовності. На Святій Землі є два моря. На півночі – Галилейське море, яке є «живим», бо в нього входить вода з річки Йордан, із нього ж вода й виходить. Саме на березі цього моря Ісус Христос покликав своїх апостолів і в цьому морі Його учні були рибалками. А є ще інше море, куди впадає Йордан. Це море вбирає в себе воду, але її не віддає – Мертве море. У ньому немає жодної живої істоти. Бо воно все у себе приймає, а нічого не віддає.

То як виглядає наше особисте духовне життя? Чи благами, які дає мені Господь, я ділюся із іншими? До якого моря ми подібні? До «живого» - Галилейського, чи до Мертвого? Бо ж що більше ми роздаємо, то більше отримуємо.

Це можна порівняти ось із чим: що довше і краще учитель навчає в школі, то краще він розуміє предмет, який викладає. Що краще майстер своїми талантами ділиться з людьми, то більше він ці таланти помножує і розвиває свою майстерність. Що більше ми роздаємо, то більше стаємо здатними отримати.

«Ми зараз переживаємо не лише політичні негаразди, а й матеріальну скруту. Та погляньмо: що сьогодні є силою нашого народу, яка дозволяє нам вистояти? Солідарність. Ми за два роки навчилися ділитися всім тим, ким ми є, що вміємо, знаємо і маємо. Увесь світ дивується, що українці убожіють щодень, але підтримують військо. Волонтерська діяльність щоразу отримує нове дихання. Відповідь на це така: що більше ми ділимося зі стражденними, потребуючими, то більше ми можемо отримати, то більше благословенні в Божих очах ми є і духовно сильнішими стаємо, і більше Божих благодатей виливається на нас і наш народ», - підсумував Блаженніший Святослав.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next