АКТУАЛЬНО

Блаженніший Святослав освятив храм Святого Володимира у Херсоні

Неділя, 03 травня 2015, 06:58
2 травня відбулася Архиєрейська Божественна Літургія та освячення храму Святого Володимира в Херсоні, яке здійснив Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ.
Зображення 1 / 7 Використовуйте клавіші для перегляду

Освячення відбулося у співслужінні з Апостольським нунцієм Архиєпископом Томасом Едвардом Галліксоном та владиками УГКЦ: Михайлом (Бубнієм), Екзархом Одеським та адміністратором Кримського екзархату, Василем (Івасюком), Єпархом Коломийсько-Чернівецьким, Василем (Тучапцем), Екзархом Харківським, а також Броніславом Бернадським, Ординарієм Одесько-Сімферопольським РКЦ, секретарем Апостольської нунціатури монсеньйором Пйотрома Тарнавським і численним духовенством.

На церковних заходах були: міський голова Херсона Володимир Миколаєнко та перший заступник голови Херсонської ОДА Валентина Січова.

«Ми сьогодні є свідками і учасниками історичної події: Господь Бог дозволив нам освятити цей святий храм, який є плодом любові до Бога і до ближнього. Цей храм збудований з любов’ю до людей Херсонщини для майбутнього України.  Заповідаю вам, щоб ви любили один одного»,  - наголосив Блаженніший Святослав у своєму зверненні до великої кількості прихожан, які прийшли до храму.

Історична довідка:

Монастир Святого Володимира Великого — монастир Української Греко-Католицької Церкви у Херсоні.

Греко-католицька громада м. Херсона організувалася на початку 1990-х років. На той час громада не мала ні священика, ні церкви, тому миряни відвідували чинні місцеві храми.

На початку 1993 року організована херсонська греко-католицька громада звернулася з проханням до отців василіан про душпастирську опіку.

У травні з благословення Глави Української Греко-Католицької Церкви, Блаженнішого Мирослава Івана Любачівського до міста прибув ієромонах Ісидор Гончар.

У 1994 році місцева влада виділила громаді 1,3 га землі на вул. 200-річчя Херсона, 53 (частина колишнього аеродрому) для будівництва монастирського комплексу. Отець Ісидор Гончар (ЧСВВ), бр. Василь Данищук (ЧСВВ) власноруч із вагончиків будували та оздоблювали тимчасову споруду монастиря Святого Володимира Великого, поки архітектори розробляли проект майбутнього монастирського комплексу.

Також на базі монастиря планувалося створення молодіжного центру та студії декоративно-ужиткового мистецтва. Згодом, проект було переглянуто, а будівництво відтерміновано.

У 2007 році за ініціативи отців василіан із села Крилос Галицького району Івано-Франківської області до Херсона привезли в розібраному вигляді дерев'яну церкву.

На місці церкву збирали чотири людини впродовж двох місяців. Вона змайстрована з дуба та смереки й покрита ґонтами (16 тисяч деталей, ручне виготовлення).

3 червня 2007 року храм було освячено на честь рівноапостольних Кирила та Мефодія.

Церква Святого Кирила та Мефодія — сучасна реконструкція храму XVI ст. Вид — українська дерев'яна архітектура, стиль — галицький.

Це перший та єдиний представник дерев'яної архітектури в Херсоні.

У 2009 році почалося будівництво монастиря Святого Володимира Великого. 26 липня 2009 року посвятили наріжний камінь під будівництво однойменного храму.<

6 грудня 2011 року Глава УГКЦ Святослав Шевчук у рамках візиту до Одесько-Кримського екзархату під час Божественної Літургії у Херсоні посвятив василіанський монастир Святого Володимира, а також освятив хрести та бані нового храму Святого Володимира Великого.

29 березня 2012 року п'ять бань та хрестів було встановлено на церкві.

Джерело: https://www.facebook.com/tarasbyzak?ref=ts&fref=ts
http://www.khoda.gov.ua/ua/news/na-hersonshhine-osvyatili-hram-svyatogo-vladimira-velikogo

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next