АКТУАЛЬНО

Блаженніший Святослав прибув до Казахстану для участі в інтронізації о. Василя Говери

Субота, 14 грудня 2019, 15:09
У суботу, 14 грудня 2019 року, Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, прибув до Казахстану з душпастирським візитом, що триватиме до 16 грудня. Головна мета візиту Глави УГКЦ до Казахстану – участь в інтронізації апостольського адміністратора для католиків візантійського обряду в Казахстані та Центральній Азії о. Василя Говери, яка відбудеться 15 грудня.
Зображення 1 / 5 Використовуйте клавіші для перегляду

Як ми повідомляли, 1 червня 2019 року у Ватикані повідомлено про те, що Папа Франциск створив Апостольську адміністратуру для католиків візантійського обряду в Казахстані та Центральній Азії з осідком у Караганді. Водночас він призначив митрофорного протоієрея Василя Говеру, дотеперішнього делегата для згаданих вірних, апостольським адміністратором цієї церковної територіальної одиниці.

Візит до Казахстану розпочався з урочистого прийому в Апостольській нунціатурі в столиці країни Нур-Султані, на якому гостей вітав архиєпископ Френсіс Асізі Чуллікат, апостольський нунцій в Казахстані і Таджикистані. На прийомі також були: архиєпископ Циріл Василь, секретар Конгрегації для Східних Церков, єпископ Єжи Мацуневич, апостольський адміністратор РКЦ Узбекистану, о. Ентоні Коркан, апостольський адміністратор РКЦ Киргизії, Іван Кулеба, надзвичайний і повноважний посол України в Республіці Казахстан, Іван Алмаші, консул України в Республіці Казахстан, та інші.

Читайте також: Отець Василь Говера: «Історія нашої Церкви в Казахстані – це історія хресної дороги нашого народу та Церкви»

«В історії, коли наш народ, зокрема на цій землі, почувався покинутим і нікому не потрібним, діти нашої Церкви справді могли надіятися тільки на Господа, що Він їх не забув далеко від рідної землі, що Він вислухав їхні молитви. І от, прибувши на цю землю, я пригадую собі момент покликання Мойсея, коли він бачив кущ, який горів, але не згорав, та почув Господа: «Крик і плач твого народу дійшов до моїх вух. Тому я посилаю тебе, щоб народ вийшов з неволі, та дати можливість йому дійти до землі обітованої, до свободи». Я думаю, що сьогодні ми прийшли саме через те, що Господь почув крик і плач свого народу: не йдеться про те, що це є українці, німці, поляки чи росіяни, а передусім про кожен народ і людей, якій шукають Бога та Його правди», – зауважив Блаженніший Святослав у своєму слові до присутніх та висловив усім слова вдячності.

«Я думаю, що люди, які десятиліттями чекали того дня, відчують те, що Господь їх почув, а їхній плач та молитви все ж таки дійшли до Його вух. Всевишній посилає нас – священників і єпископів – для того щоб бути разом з тими людьми, брати їх за руку та йти разом дорогами земного життя. Тому хай буде слава Небесному Отцю! Нехай Він буде прославлений через страждання, віру і свідчення тих мучеників, сповідників Христової віри. Нехай Його ім’я прославиться», – сказав Глава УГКЦ.

Після обіду учасники завтрашніх урочистостей вирушили до Караганди. Тут, після візиту до почесного консульства України в Караганді, вони взяли участь у вечорі української пісні.

Варто зазначити, що в рамках візиту Блаженніший Святослав зустрінеться зі священниками та сестрами, а також з римо-католицькими владиками в Караганді та в Нур-Султані. Крім того, в програмі візиту передбачена участь у Літургіях в римо- та греко-католицьких храмах. Запланований виїзд в Долинку (селище у складі Шахтинської міської адміністрації Карагандинської області) в музей жертв політичних репресій, а також він відвідає Посольство України в Республіці Казахстан.

Департамент інформації УГКЦ


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next