АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ до катехитів: «Ми покликані бути носіями Божого Слова, бо через нас Господь хоче звернутися до людини нашого часу»

Вівторок, 29 серпня 2017, 15:00
Подію, що її сьогодні переживаємо, можна назвати загально церковною, бо вона має надзвичайно важливе значення для життя всієї УГКЦ як в Україні, так і за її межами. Цікаво, на початок цього заходу Господь нам посилає надзвичайно глибоке слово перед тим, як ми самі будемо говорити. У цій Літургії Господь Бог до нас промовляє. Євангелист Марко сьогодні звертає нашу увагу на сам початок місії, до якої Христос кличе своїх апостолів.
Зображення 1 / 18 Використовуйте клавіші для перегляду

Це сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав під час проповіді на Архиєрейській Божественній Літургії 29 серпня у Львівській духовній семінарії Святого Духа. Літургію відслужили з нагоди Всецерковної катехитичної конференції. Із Главою Церкви співслужили владика Петро (Стасюк), голова Патріаршої катехитичної комісії, владика Гліб (Лончина), Єпарх єпархії Пресвятої Родини в Лондоні.

На думку проповідника, слова Марка, можливо, є короткими, але надзвичайно ясними. Каже євангелист, що Ісус Христос вийшов на гору, покликав того, кого сам хотів. І вони прийшли до Нього, щоби бути з Ним, а відтак Христос дав їм владу над нечистими духами і послав їх до людей та світу з дуже глибоким апостольським завданням. «Ми бачимо три чіткі моменти: Господь кличе до себе, Він робить тих людей учасниками власної місії, власного служіння і посилає їх, даючи певне завдання, яке вони повинні звершити», ‒ пояснив Блаженніший Святослав.  

На переконання Глави УГКЦ, якщо поглянути на першу частину цього руху, який бачимо в Євангелії, то можна із впевненістю сказати, що Бог, в якого віримо, не є мовчазним Богом. Він має Слово, яке хоче скерувати до кожної людини, яка приходить на світ. Тим Словом, яким Отець промовляє до людини, є Його Єдинородний Син.

«Христос виходить на гору, що завжди є місцем Божого об’явлення. У Слові Божому, яким є особа Ісуса Христа, ми маємо повноту Божого Слова, яким звертається до нас наш небесний Отець. Можемо сказати, що місія Ісуса Христа – донести силу любові й життя до кожної людини. Отець – джерело, Христос, Син Божий – той, хто передає нам цю силу, а Дух Святий – той, хто торкає кожне серце людини, аби любов Отця і життя вічне дійшло до неї», ‒ мовив він далі.

«Так видається, що Отець, Син і Дух Святий потребують людей, бо прагнуть їх зробити учасниками Божого одкровення», ‒ наголосив Предстоятель УГКЦ. Тому Марко передає нам імена всіх дванадцятьох апостолів – людей, яких Бог робить посланцями, апостолами, даючи їм завдання нести Боже Слово до світу.

«Тільки тоді, коли відбувся момент передачі сили від Сина Божого до апостолів, тільки тоді Він їх шле до світу. Вони не просто розповідають людськими словами про певні події, а несуть Слово Боже, Слово життя», ‒ додав він. Тому й каже апостол Павло: «Горе мені, якщо я не проповідую Євангеліє». На думку Першоєрарха Церкви, в цьому, можливо, криється все завдання, місія Христової Церкви по сьогодні. Бо спадкоємцями апостолів є єпископи, помічниками єпископів для того, щоб освячувати Божий люд, є священики. Але митрополит Андрей каже, що помічниками в навчанні Божого Слова є катехити. «Якщо ми всі разом, вся Церква, духовенство і миряни, не сповнимо це апостольське післанництво в Божому світі, то не зможемо зрозуміти, якою силою нас наділив наш Спаситель і не виконаємо наше завдання. І ці слова "горе мені" повинні звучати в душі кожної віруючої людини, яка має покликання ділитися власною вірою», – додав він.

«У сьогоднішньому світі, попри розвиток різних технологій, зростає незнання про Бога. Багато людей думають, що Бог до них не говорить, а деякі, навіть мислителі теперішнього часу, кажуть про мовчання Бога, зокрема, коли діються драматичні події в життя людства. Але ми, Церква, покликані бути носіями Божого Слова, бо через нас Отець у Сині за діянням Святого Духа хоче звернутися до людини нашого часу. Навчання Катехизму – непросто передача набору істин чи системи знань. Навчаючи Слово Христової істини, ми співдіємо з Богом у справі спасіння сучасного світу й сучасної людини», ‒ підсумував Блаженніший Святослав.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next