АКТУАЛЬНО

Блаженніший Святослав: «Монашество УГКЦ є добрим деревом, яке приносить щедрі плоди для служіння Богові та ближньому»

Вівторок, 17 жовтня 2017, 23:01
Кожен із нас є плодом любові. Тож бути досконалим учнем Учителя – означає бути богопосвяченою особою. Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час проповіді в каплиці Благовіщення Патріаршого дому у Львові.
Зображення 1 / 17 Використовуйте клавіші для перегляду

Цього дня тут відбулася Архиєрейська Божественна Літургія з нагоди відкриття І Міжнародної асамблеї вищих настоятелів та настоятельок спільнот богопосвяченого життя УГКЦ. Міжнародна асамблея триватиме до 19 жовтня. Літургію з Главою Церкви співслужили: Архиєпископ Циріл (Василь), Секретар Конгрегації для Східних Церков, владика Гліб (Лончина), Єпископ єпархії Пресвятої родини з осідком у Лондоні, владика Михайло (Бубній), голова Патріаршої комісії у справах монашества, Екзарх Одеський, владика Ніл (Лущак), Єпископ-помічник Мукачівської греко-католицької єпархії, ієромонахи чоловічих чинів і згромаджень УГКЦ, монсеньйор Йосеф Ґрек, перший секретар Апостольської нунціатури в Україні.

«Я радий вітати вас з особливої нагоди − першого форуму настоятелів монаших спільнот нашої Церкви з усього світу, − звернувся до учасників асамблеї Блаженніший Святослав. − У сьогоднішньому Євангелії Христос говорить нам про те, що ми з вами є добрим деревом. Бо кожне дерево пізнається по його плодах. Ми з вами є добрим деревом, від якого Господь очікує тільки добрих плодів. Ми учні Небесного Отця, який є добрий, милосердний і благий. Ми маємо плекати у світі те, ким Він є. І лише тоді ми виконаємо своє покликання, звершимо наше завдання, будемо провісниками Божого Слова».

За словами проповідника, ми маємо не осуджувати ближнього, а відкривати милосердя, яке плодоносить у наших серцях через богопосвячених осіб. «Монашество УГКЦ є добрим деревом, яке приносило і приносить щедрі плоди – служіння Богові та ближньому. Однак у сьогоднішній зустрічі ми маємо знову і знову себе запитати: як нам навчитися в нашого Вчителя? Як послужити Богові і ближньому в наш час, у наших країнах і культурах? І як при цьому залишатися паростками однієї лози, одного доброго дерева, яке посадив Небесний Отець», − сказав Предстоятель УГКЦ.

«Хочу просити благодаті Духа Святого, щоб ми під час наших зустрічей не шукали скалки в оці свого брата, не судили одне одного і тоді не будемо суджені, але справді відкрили багатство того милосердя, яке плодоносить у нашій Церкві через богопосвячених осіб. Думаю, що кожний із нас є плодом любові, плодом Духа Святого у нашій Церкві. Кожне наше згромадження, кожна спільнота є тим добрим плодом, який зродила наша Церква відповідно до своєї природи, відповідно до того, ким ми є», − побажав проповідник.

Як зазначив Блаженніший Святослав, кожен із нас є собою, коли живе в любові та любить. «Ми добре знаємо слова святого Василія Великого, що справжній монах чи монахиня – це досконалий християнин. Просімо нашого милосердного Спасителя, щоб допоміг нам зростати в плідності добрих діл і Божого милосердя. Тоді ми станемо добрими учнями нашого Учителя», − наголосив Глава і Отець УГКЦ.

Фото: о. Іпатій Ващишин, ЧСВВ

Департамент інформації УГКЦ 

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next