АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ на Зіслання Святого Духа: «Рушаймо на Схід! Бо майбутнє УГКЦ й України кується там, де війна і страждають люди»

Неділя, 19 червня 2016, 18:55
Після Зіслання Святого Духа на апостолів ніхто з них не залишився на місці - Церква рушила в новозавітний вихід. Саме таким є обличчя Церкви, про яке говорить Папа, коли Церква виходить назовні, до потреб, плачу, скорботи людей у світі, бо вона покликана його спасти.
Зображення 1 / 5 Використовуйте клавіші для перегляду

Такі слова 19 червня, у день Зіслання Святого Духа, у проповіді до вірних сказав Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, в соборі Святого Юра у Львові. Цього дня він очолив Архиєрейську Божественну Літургію. Із Блаженнішим  Святославом співслужили владики Синоду Єпископів УГКЦ, Архиєпископ Клаудіо Гуджеротті, Апостольський нунцій в Україні, Архиєпископ Мечислава Мокшицький, Митрополит Львівський РКЦ, владики РКЦ в Україні. Особливим учасником Літургії був кардинал П’єтро Паролін, Державний секретар Ватикану, який цими днями перебуває в Україні з офіційним візитом.

Глава Церкви зауважив, що старовинний собор Святого Юра для УГКЦ є «справжньою сіонською світлицею, де протягом століть на Церкву сходила сила з небес, яка рухала нею, дозволяючи чинити те, чого людській силі неможливо здійснити». Такою Церквою у виході була УГКЦ, яку вів митрополит Андрей Шептицький: «Під його проводом наша Церква на початку XX століття була маленькою, мала всього три єпископські осідки. Але ведена Святом Духом, Церква пішла – в Австралію, Європу, Америку. І сьогодні УГКЦ є Церквою глобального масштабу».

За словами проповідника, собор Святого Юра був «сіонською світлицею для Церкви» і за часів патріарха Йосифа Сліпого: «Бо звідси почався інший вихід, рух УГКЦ на муки й страждання – на Схід. Саме звідси пішов Сліпий із єпископатом та духовенством свідчити Боже Слово перед безбожними світу цього, розносячи силу благодаті Святого Духа до Сибіру, Камчатки і Далекого Сходу». А тепер УГКЦ має вже 15 єпископських осідків і вона є «силою й рушієм суспільного буття України».

«Куди далі поведе нас Святий Дух? Нам це вказує сам Папа Римський. Цей напрямок вказав і кардинал П’єтро, розпочавши свій візит зі Сходу України – із Запоріжжя, щоб показати, що майбутнє УГКЦ і України кується там, де війна і страждають люди. Ми так нині благаємо миру, але мир – це не тільки діяння дипломатії, а дар Святого Духа. Цей Дух дарує його тим, хто відкритий прийняти Його силу і в Його благодаті йти вперед. Рушаймо на Схід, де так бракує віри, надії й любові», – закликав Блаженніший Святослав.

«Брати і сестри Української Греко-Католицької Церкви, що з великою любов'ю розділили разом із братами Римо-Католицької Церкви ці дні мого перебування в Україні, бажаю, щоб за дією Святого Духа ви могли отримати оновлені плоди того благословення, яке рівно 15 років тому вділив вам святий Папа Іван Павло ІІ, який був прочанином на цій землі: «За заступництвом усіх святих і блаженних, що на цій українській землі здобули вінець праведності, нехай Господь омиє ваші рани оливою милосердя та утіхи, щоб ви могли з довірою дивитися на те, що на вас чекає, впевнені у своєму серці в тому, що ви є дітьми Батька, який ніжно всіх вас любить», – звернувся кардинал П’єтро Паролін, Державний секретар Ватикану, на завершення святкового Богослужіння.

У своєму слові Держсекретар Ватикану розповів про мету свого візиту до України: «Я приїхав до вас передусім для того, аби зустрітися з постраждалими від насильства війни, обійняти їх від імені Папи та принести їм конкретну допомогу милосердя Церкви».

Фото: Валентина Євтушок

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next