АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ освятив у Харкові жіночий монастир Святого Івана Павла ІІ

Субота, 30 січня 2016, 11:56
Монаша обитель Святого Івана Павла ІІ покликана послужити громаді міста Харкова і всім, хто буде до неї звертатися, навчити їх, як можна увійти у Царство Небесне. Такі слова сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав, освячуючи монастир Святого Івана Павла ІІ сестер святого Йосифа в місті Харкові.
Зображення 1 / 6 Використовуйте клавіші для перегляду

У своїй проповіді Предстоятель зауважив, що в сьогоднішньому євангельському читанні в центрі уваги стоїть маленька дитина. «Для того щоб навчити учнів, хто вони такі, як вони повинні ставитися до Бога і до свого служіння, до свого ближнього, Ісус Христос ставить перед їхніми обличчями маленьку дитину. І не тільки... Він робить цікавий жест, наче обіймає цю дитину, приймає її як дитину Божу і так учить інших, як треба ставитися до Господа Бога і до ближніх», - пояснив проповідник.

За його словами, Ісус Христос у тій науці дає учням повчання, як треба бути дитиною Божою.

«Гадаю, для кожного з нас важливо, як нас сприймають інші. А як Бог ставиться до мене, до того, що я роблю?.. Для того щоб нам це відкрити, Ісус Христос приймає цю дитину. І каже кожному з нас, своїм учням: я вас приймаю і обіймаю, як Небесний Отець приймає і обіймає своїх улюблених дітей. Якщо ви це зрозумієте, то збагнете, що означає бути першим чи останнім, що означає любити Бога і ближнього, що означає мати можливість увійти в Царство Небесне», – сказав Блаженніший Святослав.

Він вважає, якщо ми не станемо як оці діти, які з відкритими руками приймають усе те, що Бог їм хоче дати, дозволяють Богові себе любити, то важко нам буде отримати дар вічного життя.

Глава Церкви пригадав, як нещодавно Папа Франциск на Папському Синоді сказав дуже глибокі слова, котрі багатьох потрясли. Він сказав, що в Церкві немає влади, крім єдиної, - влади служіння. Людське суспільство подібне до піраміди, де кожен намагається дістати того маленького його вершка, а Церква подібна до перевернутої піраміди, де найважливіші завжди є останніми, тоді вони будуть добрими слугами Богові і своєму ближньому.

«Ми сьогодні освятили престол у новому монастирі сестер святого Йосифа. Фактично, ми заснували нову монашу обитель у Харкові. У світлі євангельського читання ми бачимо, що монаша обитель – це передусім місце, де діти спілкуються, перебувають в обіймах у свого Небесного Отця. Ми кажемо, що монаша обитель – місце молитви. Бо справді, той може вповні зрозуміти, до чого Бог покликає Церкву, хто в молитві перебуває в Божих обіймах», – зазначив проповідник.

Блаженніший Святослав розповів, що наші сестри в Харкові до цього дня пройшли непростий шлях. «Вони добре знали, – сказав Глава Церкви, – що означає бути останніми, яких постійно покоряли, яким постійно показували на двері... якого типу упокорень сестри пережили впродовж недавньої історії, годі описати. Але сьогодні Господь Бог посилає вам цікавий знак, що останні будуть першими, що в усіх випробуваннях і труднощах Господь Бог вас любив і любить. І Він дуже хоче, щоб тим досвідом Божої любові і милосердя ви поділилися з іншими і тим їм послужили».

За його словами, упродовж тих років сестри мали можливість знайомитися з різними видами життя нашої Церкви і простих звичайних людей у цьому місті і побачити, скільки є болю, сліз, страждання, відкинення, скільки є потреб... «Отож тепер, коли маєте це осердя, де можна на собі досвідчити Божу любов, упродовж дня моліться молитовне правило, збирайте всі ті потреби людини за Божою любов'ю і приносьте їх сюди і тут їх промолюйте. І, гадаю, ви знайдете своє місце, зрозумієте своє завдання у житті Церкви сьогодні, а найбільше ви сповните своє покликання», – звернувся Предстоятель до сестер.

Ми зараз переживаємо Рік Божого милосердя. Гадаю, це дуже гарний момент, коли ми освячуємо цей монастир. Бо у Святому Писанні кожне діло, яке Господь робить щодо людини, називається ділом Божого милосердя. «Тож будьте місіонерками Божого милосердя», – побажав сестрам Глава УГКЦ.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next