АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ в Уневі: «Свято Успіння Пресвятої Богородиці – свято Марійської Пасхи»

Неділя, 28 серпня 2016, 22:57
Злого Духа можна перемогти і вигнати тільки молитвою та постом, які допомагають людині зростати у вірі. Той, хто молиться, пізнає Бога, бо молячись людина сповняється Божою силою і благодаттю. А піст дозволяє їй приборкати власне «я» і віднайти своє місце в духовному житті. Хто молиться і постить, той стає інструментом, джерелом Божої сили та благодаті, може допомогти собі і ближньому, зростає у близькості з Богом.
Зображення 1 / 12 Використовуйте клавіші для перегляду

Наголосив Глава й Отець УГКЦ Блаженніший Святослав 28 серпня під час проповіді на Архиєрейській Божественній Літургії на свято Успіння Пресвятої Богородиці у Святоуспенській унівській лаврі, що на Львівщині.

Проповідник пояснив, що свято Успіння – подія, коли Марія, завершуючи свій земний шлях, перейшла «від життя до життя, від землі до небес». «Це означає, що Богородиця тілом і душею була взята до неба. У святі Успіння ми бачимо, що Божа любов сильніша за смерть, бо Пречиста Діва Марія для всіх нас, християн, є вчителькою віри. Вона мала таку віру, яка не просто була більшою за гірчичне зерно, бо була вона тою, що вірила і віддала Богові своє тіло, життя у видимому світі. Тому Бог через неї зміг стати Людиною», – додав Предстоятель УГКЦ. Тож, за його словами, Богородиця вчить, що той, хто вірить, – не боїться смерті, а пускається в пасхальну дорогу перемоги над гріхом і водночас над смертю. 

Далі Блаженніший Святослав продовжив: «Сьогодні свято Марійської Пасхи, бо ми святкуємо сьогодні народження Марії до небесної дійсності та її прославлення з душею і непорочним тілом. У світлому успінні Марія сходить від землі до небес не з порожніми руками: вона вбирає у своїй особі всі наші потреби. Вона як наша небесна заступниця бере участь у тій небесній Літургії, випрошуючи для всього людства, яке живе в темряві гріха, Божого милосердя і спасіння».

Наприкінці Предстоятель Церкви закликав паломників молитися за мир для нашої землі: «Сьогодні ми молимося за наших хлопців, які під кулями і градами святкують це свято на передовій разом із нашими військовими капеланами. Молимося за потерпілих від бойових дій і тих, які втратили своїх рідних та близьких, помешкання, майно, та за тих дітей, яким війна скалічила життя». Хто може цьому лиху зарадити? «Прийдімо до Христа, присутнього між нами, і просімо Божого милосердя для нашої землі. Просімо з вірою, віддаючись цілковито Йому в руки, віддаючи нашу Церкву і цілковито себе Його Божому милосердю», – зазначив проповідник.

Наприкінець Блаженніший Святослав сказав, що Папа цього року оголосив Надзвичайний, тобто позачерговий, Рік Божого милосердя, бо побачив, що у вселенських масштабах світ втратив мир. Це означає, що світ перебуває у стані війни. «Просімо в наших молитвах Божого милосердя для України і всього світу», – закликав Глава УГКЦ паломників.

Важливо зазначити, що цього року в день свята Успіння Богородиці на прощу до Унева прийшло понад 20 тисяч паломників. 

Фото Святоуспенської унівської лаври із Фейсбук

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next