АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ взяв участь у презентації Реймського Євангелія

Вівторок, 22 жовтня 2019, 23:10
22 жовтня 2019 року у Софійському соборі Національного заповідника «Софія Київська» відбулася презентація першого в Україні повного факсимільного видання Реймського Євангелія. У заході взяв участь Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ.
Зображення 1 / 20 Використовуйте клавіші для перегляду

Проєкт повного факсимільного видання унікального кирилично-глаголичного рукописного Реймського Євангелія, що зберігається у муніципальній бібліотеці м. Реймс (Франція), реалізовано Національним заповідником «Софія Київська» у співпраці з видавництвом «Горобець» у рамках видавничого проєкту «Повертаємо в Україну культурну спадщину». Про це інформує вебсторінка st-sophia.org.ua.

Презентоване факсимільне видання складається з двох частин. У першій частині відтворені сторінки рукописної пам’ятки обох частини — кириличної ХІ ст. і глаголичної ΧΙV ст., тобто у тому вигляді, у якому книга зберігається нині. У другій частині містяться результати сучасного вивчення рукописної пам’ятки українськими науковцями, що розкривають кодикологічні, палеографічні, мистецькі та мовні (кириличної частини) особливості кодексу, історію його створення, побутування та вивчення.

«Сьогодні я вперше тримаю в руках Реймське Євангеліє. Одна з моїх мрій у житті збулася — це повернення в Україну найдавнішої рукописної пам’ятки, пов’язаної безпосередньо з Києвом, з Софійським собором, з іменами видатних історичних постатей. Реймське Євангеліє — це найдавніша рукописна книжка з бібліотеки Ярослава Мудрого, яка пов’язана з історією нашої держави», — сказала Неля Куковальська, генеральний директор Національного заповідника «Софія Київська».

Блаженніший Святослав подякував Нелі Куковальській за всі ініціативи, які вона і Національний заповідник «Софія Київська» реалізовують для вивчення і збереження історичної спадщини. Також він запевнив про всебічну підтримку з боку УГКЦ запланованих презентацій Реймського Євангелія у Парижі та Санлісі.

Фото: Роман Малко

Департамент інформації УГКЦ


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next