АКТУАЛЬНО

Монастир, що пережив комунізм: розповідь про монастир ЧСВВ у Варшаві

Вівторок, 31 березня 2020, 22:01
Головним осередком українства Варшави, без перебільшення, є греко-католицький василіанський монастир Успіння Пресвятої Богородиці на вулиці Медовій, 16. Сьогодні тут знаходиться осідок протоігумена Чину святого Василія Великого в Польщі, а при парафії реалізовується маса ініціатив та діє чимало організацій. Волонтерська «Ініціатива героїв Майдану», «Матері у молитві», «Союз українок». У підвалі храму діє книгарня і кав’ярня, кошти з яких ідуть або на потреби парафії, або на стипендії для дітей та молоді.
Зображення 1 / 17 Використовуйте клавіші для перегляду

При церкві безкоштовно надається психологічна допомога для українських заробітчан, закуповуються книжки для дітей з бідніших родин, збираються подарунки дітям загиблих українських вояків. Є театр, чотири дорослі хори й один дитячий, працює школа і відбуваються молодіжні зустрічі.

Василіани прибули до польської столиці ще у 1721 році з монастиря у Супраслі. Але їх перша обитель містилася на вулиці Подвалє. Сучасний комплекс споруджений трохи згодом — в 1781—1784 роках, згідно з проектом відомого королівського архітектора Домініка Мерліні.

Під час російської окупації, в 1872 році, монастир було ліквідовано і передано РПЦ. Він проіснував найдовше з усіх василіанських монастирів у Російській імперії. Лише у 1929 році василіанам вдалося повернутися до своєї обителі. В 1937 році відновлено діяльність парафії.

Під час Варшавського повстання у 1944 році монастир і церква були зруйновані, двоє монахів загинули. Після війни, до 1949 року, стараннями ігумена о. П. Пушкарського, весь монастирський комплекс відбудували, але комуністична влада не дозволила відновити відправу богослужінь у східному обряді. Тому якийсь час Святу Літургію змушені були служити в латинському. Лише на Великдень у 1957 році відправи в східному обряді знову відновилися. В 1959 році у монастирі відкрито новіціат, який діє там до сьогодні.

Після депортації, у роки сталінізму, українців Холмщини, Лемківщини, Підляшшя в СРСР та на північ і захід Польщі, Варшавський монастир, фактично, залишався єдиним місцем в країні, де безперервно функціонувала УГКЦ. Навіть більше, упродовж декількох десятиліть обитель на Медовій була єдиним чинним василіанським монастирем на території комуністичних держав.

 

Департамент інформації УГКЦ


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next