АКТУАЛЬНО

На виставці у Києві представили агентурні архівні документи КДБ про те, як готувалася ліквідація УГКЦ

П'ятниця, 04 березня 2016, 17:53
До 70-річчя проведення Львівського псевдособору в 1946 році в Києві в Арт-галереї Українського дому відкрилася виставка «До світла воскресіння крізь терни катакомб», яка розповідає про історію ліквідації та підпілля Української Греко-Католицької Церкви.
Зображення 1 / 30 Використовуйте клавіші для перегляду

В основі експозиції – матеріали Інституту історії церкви УКУ: спомини очевидців та активних учасників підпілля, які було зібрано протягом 1992-2009 рр., документи державних архівів, фотографії з приватних збірок. У виставці показано життєві історії представників греко-католицького клиру, чернецтва, мирян, у кожній з яких – неповторна людська доля.

Хронологічно виставка охоплює період від 1939 до 1991 рр. та відображає три важливі етапи трагічної і водночас героїчної історії УГКЦ ХХ ст.: насильницьку ліквідацію, підпілля та легалізацію у 1989 році.

Виставка доповнена унікальними документами з Галузевого державного архіву СБУ. Це матеріали оперативно-розшукової справи «Рифи», велика добірка матеріалів про о. Гавриїла Костельника та Сергія Каріна-Даниленка.

Презентували виставку Архиєпископ-емерит Блаженніший Любомир, Олег Турій, історик, проректор УКУ, та Володимир В’ятрович, голова Українського інституту національної пам’яті.

– Коли дивимося на цю виставку, – сказав Блаженніший Любомир під час відкриття, – важливо пам’ятати, що нарід не піддався, нарід не відрікся своєї віри. Усі спроби тої затії того страшного уряду, системи, не принесли їм жодної користі. Нарід витримав і засвідчив свою віру, у багатьох випадках навіть своїм життям. Це треба дуже-дуже пам’ятати. Треба пізнати ті обставини, щоби зрозуміти і, не дай Боже, аби ті речі не повторилися. У даному випадку важливіше за саму історію – свідчення святої віри наших батьків, дідів, які в тих обставинах не піддалися. Оце треба пам’ятати. Завдяки їхній жертві та свідченню, ми сьогодні живемо, ми є християнами.

У відкритті також взяли участь представники Галузевого державного архіву СБУ, які демонстрували архівні справи КДБ. Співробітниця Галузевого державного архіву Наталія Сердюк розповіла Департаменту інформації, що в цих архівних справах і долучених до них документах містяться передумови і перебіг Львівського псевдособору, який проходив під гаслом «воз’єднання Української Греко-Католицької Церкви з Православною Церквою».

– Зміст цих документів, – відзначила пані Наталія, – дає нам вагомі підстави стверджувати, що інспірований радянською владою собор – штучний, який відбувся всупереч волевиявленню як вірних, так і священнослужителів. Цей псевдособор відбувся згідно з планом, чітко розробленим у чекістських кабінетах. План був затверджений ще у 1941 році наркомом держбезпеки Лаврентієм Берією. Там містилися пункти, за якими і мав відбуватися сценарій ліквідації УГКЦ. Дату для псевдособору 8 березня теж обрали невипадково, це був тоді Великий піст і якраз тиждень православ’я.

Олег Турій зазначив, що «ми згадуємо подію, яка свідчить про насилля, про терор, маніпуляції та брутальну жорстокість системи, яка не хотіла терпіти Церкви, що не пасувала до цієї системи».

– Ця виставка ілюструє, – додав пан Олег, – як сам процес підготовки до ліквідації Церкви, так і її реалізацію. Але найважливіше – вона показує велике свідчення віри, надії, яку створив сам Господь, ніхто не може подолати, навіть система, яка претендувала на своє монопольне, тоталітарне панування над тілами, а часто і над душами і серцями людей. Проте Церква зуміла вистояти в підпіллі, зуміла виховати покоління нових священиків, душпастирів. Важливо, що УГКЦ мала людей, які залишилися вірними своїй Церкві, своїм традиціям і тим принципам, на яких ця Церква діяла впродовж століть в українському суспільстві.

Володимир В’ятрович переконаний, розуміння історії свого народу – невід’ємний елемент формування будь-якого народу.

– Це прекрасно розуміють українці, а також прекрасно розуміють ті, які не хочуть, аби українці ідентифікували себе як такі. Саме для того роками проводилася політика знищення історичної пам’яті. Це продовжується і зараз в сьогоднішній війні проти України у вигляді військової та інформаційної агресії, – сказав голова Інституту національної пам’яті.

Виставка «До світла воскресіння крізь терни катакомб» триватиме до 18 березня 2016 року.

 

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next