АКТУАЛЬНО

Релігійні діячі закликають МОН дбати про ціннісні моральні орієнтири в освіті

П'ятниця, 12 лютого 2021, 11:12
Всеукраїнська рада Церков і релігійних організацій обговорила з Міністром освіти і науки України питання подальшої взаємодії.
Зображення 1 / 17 Використовуйте клавіші для перегляду

Зустріч ВРЦіРО з міністром Сергієм Шкарлетом відбулася 11 лютого 2021 року в приміщенні міністерства під головуванням Блаженнішого Святослава, Отця і Глави Української Греко-Католицької Церкви.

Учасники зустрічі звернули увагу на питання викладання предметів духовно-морального спрямування в державних закладах освіти і визнання державою дипломів вищих духовних закладів. Головуючий у ВРЦіРО подякував міністру за створення експертної комісії з етики і предметів духовно-морального спрямування.

На думку членів Ради Церков, християнська етика та інші подібні предмети є позитивним і ефективним елементом виховної складової освітнього процесу.

«Моральна складова, основи знать про релігії та їх відображення в культурі українського народу повинні бути присутніми в навчальному процесі. Вірити чи ні – справа особистого вибору і відповідальності людини. Але освіченість в елементарних питаннях релігії – ознака культурної і всебічно розвиненої особистості, і цю можливість школа має давати», – пояснив архиєпископ Чернігівський і Ніжинський Православної Церкви України Євстратій.

Міністр нагадав, що предмет «Християнська етика», програма якого не передбачає жодних релігійних обрядів і розроблялася представниками різних Церков, вже 15 років викладається в школах України, а в західних регіонах – ще довше. Він наголосив, що в цьому питанні держава виходить із міжнародних зобов’язань України забезпечити право віруючих батьків на релігійне виховання своїх дітей, що лише збагачує плюралізм в освіті поряд із збереженням світського характеру освіти в державних і комунальних школах.

Окрім цього, учасники зустрічі обговорили питання практичної реалізацію принципу «гроші за дитиною». Починаючи з 2019 року, державне фінансування шкільного навчання можуть отримувати всі учні, зокрема й ті, які навчаються у приватних закладах освіти, заснованих релігійними організаціями. Таке зобов’язання держави передбачено у п.10 ст. 78 Закону України «Про освіту».

Також релігійні діячі пояснили міністру суть своїх зауважень до антидискримінаційної експертизи підручників і навчальних програм, запроваджену МОН. На їхнє переконання, останнім часом спостерігається спотворення ідеї забезпечення рівних прав і можливостей, коли під гарними гаслами боротьби з дискримінацією з освітнього процесу усуваються моральні орієнтири, сімейні цінності, духовне і культурне надбання українського народу.

Присутні також обмінялися думками щодо напрямків подальшої співпраці Міністерства освіти і науки України та Всеукраїнської ради Церков і релігійних організацій, яка була започаткована ще у 2008 році. Зокрема, відтоді при МОН функціонує спеціальна громадська рада щодо співпраці з Церквами і релігійними організаціями, яка серед іншого доклала багато зусиль до державного визнання богослов’я як галузі знань та можливості державної акредитації духовних навчальних закладів, як це має місце в інших країнах Європи вже сотні років.

«Міністерство освіти і науки України завжди готове до повної співпраці, особливо, коли йдеться про мораль, про з’єднання України, про позитивні якості, які закладені в будь-якій релігії, про встановлення тих форм життя, які є базовими в нашій суспільній взаємодії», – зазначив Сергій Шкарлет, міністр освіти і науки України.

Читайте також: «Сімейні цінності не є цінностями лише якоїсь релігії. Це – загальнолюдські цінності, і їх потрібно навчати», – Глава УГКЦ до міністра освіти

Головуючий у ВРЦіРО Блаженніший Святослав ствердив, шо Рада Церков вбачає у співпраці з Міністерством освіти і науки України важливий напрямок своєї діяльності.

«Дбаючи про молодь і добру, якісну, європейську освіту, потрібно дбати і про моральні ціннісні орієнтири, зокрема сімейні цінності, які є не релігійними, а загальнолюдськими. Освіта і виховання є єдиним цілим у зростанні, формуванні зрілої молодої всесторонньо розвиненої особистості. І тут Церкви, релігійні організації та педагоги є партнерами», – наголосив Глава УГКЦ.

На зустрічі було заявлено про потребу підписання окремої угоди про співпрацю між Всеукраїнською радою Церков і релігійних організацій та Міністерством освіти і науки України. Нагадаємо, що у 2008 році ВРЦіРО підписало угоду про співробітництво з МОЗ України.

Джерело: ВРЦіРО,
фото: Олександр Савранський

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next