АКТУАЛЬНО

«Сьогодні ми дякуємо Богові за дар єдності Церкви», – Блаженніший Святослав з нагоди 420-річчя Берестейської унії

П'ятниця, 16 грудня 2016, 11:33
15 грудня у Папському латеранському соборі Святого Івана Хрестителя в Римі Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, очолив подячну Архиєрейську Божественну Літургію з нагоди 420-річчя Берестейської унії. Разом із численними вірними та духовенством Предстоятель УГКЦ дякував Богові за «дар єдності Церкви».
Зображення 1 / 6 Використовуйте клавіші для перегляду

Звертаючись до вірних у своїй проповіді, Блаженніший Святослав вказав на головні причини візиту посланців київського митрополита до Апостольської Столиці. «Що вони шукали і з чим повернулися на українські землі? Наcамперед, – зазначив він, – вони шукали відродження християнського життя в Україні. Окрім цього, вони прагнули рівності візантійського обряду з латинським. Третьою причиною був пошук єдності Церкви». Папський документ, який вони везли із собою додому, «став першим документом міжнародного права, який не лише визнавав, а й захищав права Київської Церкви». Саме тому, сказав наприкінці богослужіння Глава УГКЦ, «без Берестейської унії не було б незалежної України».

Згадуючи про критику та недооцінювання Берестейської унії, Предстоятель УГКЦ зазначив, що «до сьогодні ніхто не знайшов і не запропонував кращої моделі церковного єднання». Проповідник наголосив, що ювілей, який відзначає УГКЦ, є «нагодою подякувати Богові за 420 років церковної єдності, які наша Церква не лише отримала як дар, а й зуміла пронести через різні лихоліття історії нашого народу. Тому ми дякуємо Богові також за дар відомих і невідомих мучеників на українських і білоруських землях».

Додамо, що Богослужіння з нагоди ювілею Берестейської унії проводилося в катедральному соборі Римської єпархії, першому з-поміж чотирьох папських базилік Вічного міста, історично першій катедрі римських понтифіків. Із Предстоятелем УГКЦ співслужили владика Діонісій, Апостольський візитатор для українців греко-католиків в Італії та Іспанії, владика Іриней, канонік Папської базиліки Санта Марія Маджоре, священики-капелани різних українських громад Італії, представники монаших спільнот, Української папської колегії св. Йосафата та Конгрегації Східних Церков.

Фото: Анна Остапенко, Андрій Серенько

Прес-служба товариства «Свята Софія»

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next