АКТУАЛЬНО

У Києві розпочав свою роботу Синод Єпископів УГКЦ

Понеділок, 12 серпня 2013, 14:44
12 серпня у Києві після Божественної Літургії розпочалася перша сесія Синоду Єпископів УГКЦ. Нагадаємо, що Синод триватиме до 18 серпня 2013 року і його головна тема - «Українська Греко-Католицька Церква і нова євангелізація».
Зображення 1 / 12 Використовуйте клавіші для перегляду

Засідання розпочалося привітаннями і знайомством учасників Синоду та запрошених гостей. На початку зустрічі єпископів привітав Апостольський нунцій в Україні Архиєпископ Томас Едвард Галліксон. Він, як представник Папи Римського в Україні, запевнив синодальних отців у благословенні Святішого Отця Франциска. Архиєпископ побажав владикам доброї праці  та запевнив у молитовній підтримці.

Його Високопреосвященство Петро Геркулян Мальчук, Ординарій Києво-Житомирський РКЦ, виступив із зверненням: «Вважаю, що важливо звернути увагу під час нової євангелізації на тих, хто формує нових проповідників. Бо сьогодні у християнському світі простежується те, що здобуті студії у євангелізаційному напрямку дійшли до рівня університету і немає окремого місця, де б  формувався євангелист». Архиєпископ Петро побажав Божого Духа та Божої благодаті єпископам, щоб вони «підготовляли гідних проповідників», а євангелізатори «могли допровадити людей до зустрічі з Христом». Лист-привітання від Патріарха Київського і всієї Русі-України УПЦ КП Філарета зачитав владика Євстратій Зоря, Архиєпископ Чернігівський і Ніжинський УПЦ КП.

На думку Предстоятеля УГКЦ Блаженнішого Святослава (Шевчука), важливим «жестом сопричастя» з Католицькою Церквою є привітання від владики Олександра Кашкевіча, Голови Конференції Католицьких Єпископів Білорусі. У цьому листі автор від імені Конференції Католицьких Єпископів Білорусі висловив учасникам Синоду та всім вірним УГКЦ братнє вітання з нагоди Ювілею 1025-річчя Хрещення Київської Русі. У привітанні йдеться про те, що сопричастя віри і пастирського служіння в єдності з Римською Церквою було та залишається сьогодні «цінною духовною спадщиною УГКЦ». «Минулі важкі десятиріччя переслідувань християн на наших східнослов'янських теренах залишили нам приклади взаємодопомоги (деколи в екстремальних умовах ув'язнення), а також мужньої душпастирської співпраці поміж духовенством і вірними-римо-католиками та греко-католиками наших народів», - пояснює владика. Єпископ побажав ієрархам та духовенству УГКЦ, щоб їхні душпастирські зусилля «приносили щедрі духовні плоди і слугували поглибленню співпраці між католиками східної та західної традиції у справі нової євангелізації серед наших народів».

Цікавою несподіванкою для членів Синоду Єпископів УГКЦ були пам’ятки від Святішого Отця Івана Павла II, які передав владика Василь (Медвіт), Єпископ-помічник Донецько-Харківського екзархату УГКЦ, для Патріаршого собору Воскресіння Христового УГКЦ. «Папа Іван Павло II подарував владиці Василю, тодішньому Екзарху Київському УГКЦ, чашу, яку він використовував під час Богослужінь у рамках свого паломництва до Києва, і служебник, за яким він відправляв», - пояснив Блаженніший Святослав. Цю пам’ятку, за словами Глави Церкви, слід було притримати до того часу, коли буде готовий до освячення Патріарший собор Воскресіння Христового УГКЦ.

 

Департамент інформації УГКЦ

ТЕГИ: Київ, Синод
ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next