АКТУАЛЬНО

У Неділю Православ'я Блаженніший Святослав очолив хресний похід з іконами

Неділя, 24 березня 2013, 18:40
Цього дня Глава УГКЦ молився у Свято-Успенській Унівській лаврі Студійського уставу.
Зображення 1 / 16 Використовуйте клавіші для перегляду

Перша неділя Великого посту носить назву "Неділя Православ'я". Пояснюється це тим, що у першу неділю посту проводиться церковний обряд по особливому чину, як спогад "тріумфу православ'я". Цей обряд був заснований у 843 році на Константинопольському соборі в пам'ять відновлення шанування ікон.

Іконоборча епоха ділиться на два періоди: з 726 по 787 рік, тобто, від указу Льва Ісавра до VII Вселенського Собору, скликаного за імператриці Ірини, і другий етап: з 813 по 843 рік – від приходу до влади імператора Льва V Вірменина до скликання Константинопольського Собору, що встановив свято Торжества православ’я.

Імператриця Ірина, яка правила державою за свого малолітнього сина Костянтина VІ Порфірородного, не зважаючи на протидію іконоборців, у 787 році скликала VII (і останній) Вселенський Собор, який відбувся в малоазійському місті Нікеї, на якому було 367 єпископів. Собор відновив шанування ікон, крім того, для примирення сторін, провів різницю у поклонінні Божеству і святим та їх зображенням.

Отже, на VII Вселенському Соборі, була сформульована відмінність між поклонінням Богові (грецькою – latreia, латиною – аdoratio) і вшануванням священних речей та предметів (грецькою – proskinesis, латиною – veneratio). Ця відмінність, разом із вимогою вклонятися не образу, а Первообразу, допомагала зняти звинувачення іконошанувальників в ідолопоклонстві. Але постанови Нікейського Собору не зупинили іконоборства і, підтримане імператорами, воно поновилося і зросло з ще більшою силою.

У 842 році помер іконоборець імператор Теофіл. З переказів відомо, що під час тяжкої передсмертної хвороби він мав бачення, де бачив гнів Божий за переслідування ікон. Він розкаявся і навіть приклався до ікони, поданої його дружиною Теодорою, яка шанувала ікони.

По смерті Теофіла Теодора правила за свого малолітнього сина Михайла. Вона одразу ж скликала в Константинополі собор із грецьких єпископів, під головуванням звільненого з темниці Патріарха Методія. Собор визнав непорушними для Східної Церкви постанови VII Вселенського Собору. У пам'ять тих подій тоді ж було постановлено: "із роду в рід" щорічно в першу неділю Великого посту святкувати "тріумф православ'я", для чого Патріарх Методій і склав особливий чин.

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next