АКТУАЛЬНО

Визначні науковці та молодь дискутували про майбутнє Української Греко-Католицької Церкви в Північній Америці

П'ятниця, 07 червня 2019, 14:18
6-7 червня в Католицькому університеті Америки у Вашингтоні в рамках тижневої програми «Від серця до серця», що супроводжує початок служіння нового митрополита Філадельфійського Бориса Ґудзяка, відбувається конференція «Майбутнє Української Католицької Церкви в Північній Америці».
Зображення 1 / 8 Використовуйте клавіші для перегляду

У конференції бере участь Глава і Отець Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав, владики УГКЦ з Північної Америки та різних країн Європи. Напередодні, 4 червня, у Філадельфії відбувся Чин інтронізації митрополита Ґудзяка.

На початку конференції зі словом до учасників звернувся президент університету Джон Гарві. Він привітав з початком місії у США митрополита Філадельфійського та подякував єпископові-емериту Василеві Лостену за його дар у п’ять мільйонів доларів на заснування Центру українських церковних студій при новоствореному Інституті досліджень східного християнства.

Опісля, виступаючи на прийнятті, владика Лостен зауважив, що цей дар є лише початком, і він шукатиме інших жертводавців, щоб підтримувати дослідження української Церкви та її духовності.   

Конференція, яка зібрала науковців і представників різних дослідницьких кіл та представників молоді, складалася з трьох тематичних панелей: від серця до серця, єдність та молодь.

«Нам треба зустрічатися, - зауважив владика Борис Ґудзяк, - щоб по-новому відкривати концепцію університету, який є винаходом Католицької Церкви як спільноти людей, що разом шукають правду. Це правда не лише академічна чи раціональна, це Істина, яка, по суті, є Хто, а не що, - правда, яку відкриваємо в діалозі, розмові, часом суперечці. Однак по-справжньому можемо відкрити її лише спілкуючись від серця до серця».

Він закликав до особливої активності в дискусії молодих людей: «Сьогодні тут є час і місце, щоб надати голос нашій молоді, слухати її, почути її, йти разом із нею, як зазначає Папа Франциск. Молоді люди, прошу вас: говоріть! Сьогодні і завжди. Сподіваюся, що в нашій митрополії ви будете почуватися вільними, творчими, тут ваші тривоги, болі, надії, вміння і таланти прийматимуться та цінуватимуться. Почніть сьогодні».

Відповідаючи на заклик владики, молодь із Північної Америки та представники з України, що брали участь у молодіжній панелі, охоче поділилися своїм досвідом, переживаннями та рецептами для майбутнього Української Греко-Католицької Церкви в Північній Америці. Вони говорили про те, що бажали б бачити Церкву відкритішою і соціально активнішою, живою і місійною, розповідали про свої шляхи віднайдення віри та приналежності до УГКЦ. Спільними були питання щодо викликів мови та ідентичності.

«У своїй місії Церква повинна звертати увагу на глибокі потреби людей, їх тривоги, травми і болі. Якщо ми хочемо говорити від серця до серця, то маємо усвідомлювати, що часто це розмова зранених сердець», - зауважив диякон Кирило Кеннеді, семінарист Едмонтонської єпархії, який навчається в Католицькому університеті Америки.  

Не менш цікавими були доповіді та коментарі науковців і дослідників, які є визнаними авторитетами щодо церковних питань, таких як о. Андрій Чировський, о. Петро Ґаладза, о. Марко Морозович, о. Богдан Прах, яких доповнювали представники римо-католицьких структур та інституцій.

«Перед тим як аналізувати життя Української Греко-Католицької Церкви, ми мусимо серйозно задуматися, ким ми є, що означає бути частиною Тіла Христового, чи ми бачимо ближнього як створеного на образ Бога, не лише в Церкві, а передусім поза нею. Один зі світочів нашої Церкви, Блаженніший Любомир Гузар, сказав багато чудових слів, але мене назавжди вразило його «Я хочу бути людиною». Думаю, що саме в цьому є виклик послання «від серця до серця», - наголосив о. Марко Морозович, декан богословського факультету Католицького університету Америки, який був господарем конференції.

Конференція продовжується 7 червня дискусією викладачів і науковців.     

Фото: Мар’яна Карапінка, о. Ігор Яців

Пресслужба Філадельфійської архиєпархії


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next