АКТУАЛЬНО

ВРЦіРО просила папського легата донести правду про Україну до Папи Франциска

Середа, 10 грудня 2014, 14:45
Папський легат Кристоф Шенборн, Архиєпископ Відня, сьогодні, 10 грудня, у Києві під час свого офіційного візиту в України зустрівся з Всеукраїнської радою Церков і релігійних організацій.
Зображення 1 / 7 Використовуйте клавіші для перегляду

Його еміненція у своєму слові до представників всіх релігій в Україні відзначив, що «Папа Франциск сьогодні з особливою вдячністю згадує воскресіння Української Греко-Католицької Церкви, яка багато страждала через ліквідацію за часів Сталіна».

«Двадцять п'ять років тому УГКЦ мала право піднятися з катакомб і наново формувати своє життя… Вірні УГКЦ заслуговують на таку ж повагу, як і інші Церкви чи релігійні спільноти. Викликає глибоке співчуття те, що конфлікти попередніх століть стають провиною вірних сьогодення. Тому я звертаюся до всіх, щоб ми трактували одне одного як тих, які сьогодні живуть і не сприймають інших як носіїв конфліктів, котрими жили попередні генерації. Католицька Церква у Другому Ватиканському Соборі чітко висловилася щодо об’єднаних з Римом Церков і трактує їх повноцінними членами Вселенської Церкви», - заявив високий гість.

Папський легат відзначив єдність між українськими Церквами. «Ми можемо тільки з вдячністю визнати, що ця Рада Церков і релігійних організацій є прикладом мирного співіснування і плідного діалогу між різними Церквами та релігіями в Україні. Ця співпраця є не лише бажаною, а й необхідною, щоб загоювати рани минулого і сучасності. Особливе значення має внесок релігій для розбудови і зміцнення громадянського суспільства». Він також пригадав, що ще святий Папа Іван Павло ІІ висловлював «повагу до праці», яку здійснює ВРЦіРО.

Під час зустрічі члени ВРЦіРО намагалися представити його еміненції правдиву картину подій в Україні. Кожен з членів Ради, хто мав слово, запевняв папського посланника, що Росія є агресором, з яким Україні буде важко впоратися самотужки, тому наша країна потребує міжнародної підтримки. Також наголошували на тому, що в Україні нема міжрелігійних і міжнаціональних конфліктів.

Зокрема, висловився Патріарх Філарет, як головуючий на ВРЦіРО. «Наші Церкви єдині в підтримці нашої нероздільної, соборної Української Держави. Ми робимо все, щоб захистити нашу державу і не хочемо Третьої світової війни», - наголосив Патріарх Філарет. Говорячи про 25-річчя виходу УГКЦ з підпілля, він зазначив, що святкуючи цю подію, український народ водночас святкує свободу релігій в Україні.

Представник юдейської громади в України Геннадій Білорицький висловив сподівання, що Архиєпископ Кристоф стане «послом доброї волі, який принесе мир в Україну». Він запевнив папського легата, що в Україні немає підґрунтя для міжрелігійних конфліктів. І що український народ і Українська Держава є єдиними. Зараз треба зупинити кровопролиття в Україні. «Будь ласка, донесіть цей месидж до всіх, до кого можете його донести».

Радник Президента Петра Порошенка Юрій Богуцький передав вітання від Президента і від його імені висловив жаль, що той не зміг зустрітися з його еміненцією, оскільки перебуває з візитом в Австралії. «Президент високо цінує підтримку, яка йде з боку святого Престолу», - зауважив пан Богуцький. Він запевнив папського легата, що влада в Україні не здійснює жодного тиску на Церкви в Україні.

Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав пригадав, що у вересні цього року у Львові відбувся Синод Єпископів УГКЦ, на якому було прийнято звернення до всіх Глав Церков і релігійних організацій світу під назвою «Україна спливає кров’ю».

«Християнське сумління не може спокійно спостерігати, як безкарно щодня вбивають людей, як на нашій землі ллється кров. Окремим листом ми просили Святішого Отця дати чіткий сигнал підтримки єдності з українським народом, який страждає. Бо наслідник апостола Петра має надзвичайний авторитет у світі. Знаємо, як Папа Іван ХХІІІ своєю діяльність, фактично, відвернув ядерну катастрофу під час Карибської кризи. Ми просили про подібний жест підтримки для того, щоб словом Папи можна було зупинити кровопролиття на українській землі. Папа Франциск відгукнувся на наше прохання. Посилання особистого легата до України є чітким жестом підтримки з боку Святішого Отця для українського народу, який страждає. Ми хочемо подякувати, що Папа Франциск боліє болями нашого народу і є голосом тих, хто страждає», - сказав Блаженніший Святослав.

Глава УГКЦ поінформував папського легата, що Україна переживає неоголошену війну зовнішнього агресора. «Близько п’яти мільйонів українців, - розповів він, - страждають від війни, яка відбувається на Сході України. Більше півмільйона внутрішньо переміщених осіб, які змушені покинути свої домівки через окупацію. Десятки людей щодня гинуть не лише від куль, а й від голоду та холоду. В Україні назріває гуманітарна катастрофа, з якою Українська Держава сама впоратися не в змозі. Тому Україна потребує міжнародної солідарності».

«Отож ваш приїзд є надзвичайно важливим знаком міжнародної солідарності, єдності і тих зусиль, які, зокрема, християни повинні докласти, щоб припинити кровопролиття», - відзначив Блаженніший Святослав.

На завершення зустрічі Глава УГКЦ подякував за високу оцінку УГКЦ. Він звернув увагу його еміненції, що існування будь-якої Церкви в Україні не є перешкодою для екуменічного діалогу, а навпаки - великим скарбом. «І сьогодні так спонтанно ви стаєте легатом ВРЦ до Святішого Папи. Усі тут присутні просять вас донести правду до Папи про страждання українського народу, бо сьогодні проти нас ведеться не лише військова агресія, а й інформаційна війна. І дуже часто навіть релігійні діячі не мають правдивої інформації, що відбувається в Україні. Ми сподіваємося, що ваш візит сприятиме тому, що правда переможе», - завершив Глава УГКЦ.

Перед зустріччю з ВРЦіРО для Архиєпископа Кристофа провели екскурсію в соборі Святої Софії в супроводі Апостольського нунція в Україні Томаса Едварда Галліксона та Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next