АКТУАЛЬНО

«Завдяки монашому подвигові Антонія Печерського Київська Русь наповнилася Божим світлом», - Глава УГКЦ в Обухові

Четвер, 23 липня 2015, 14:54
23 липня Глава і Отець УГКЦ Блаженніший Святослав очолив Архиєрейську Божественну Літургію в монастирі Преподобного Антонія Печерського монахів Студійського уставу, що в Обухові на Київщині, з нагоди свята покровителя обителі.
Зображення 1 / 6 Використовуйте клавіші для перегляду

Під час проповіді Блаженніший Святослав зазначив, що Господь сотворив нас на власні образ та подобу: «Він, який є Світлом, сотворив людей на образ власного Світла. Він хотів, щоб ми були не тільки подібними до Нього і до Його вічного Світла, а самі стали тим Світлом».

«Ми не можемо заховати світильник, який запалюємо, під посудиною. Його потрібно поставити на столі, щоб він просвічував усіх тих, хто перебуває в домі. Тому здавна на святих подвижників, яких називають преподобними отцями, дивляться як на тих, що сяють Божим Світлом. Навіть більше, як на тих, що самі є дорогою до цього Світла», - пояснив проповідник.

Він також нагадав, що цього року Україна святкує тисячоліття від дня смерті святого рівноапостольного князя Володимира. «Наступного тижня на державному рівні ми відзначимо цю подію», - додав Предстоятель УГКЦ.

Духовно переносячись до початків християнства в Київській Русі, Глава Церкви зауважив, що в ті часи «світильником», котрого подарував Господь нашій землі, був преподобний Антоній Печерський. Як відомо, князя Володимира та княгиню Ольгу називають рівноапостольними. Бо вони вперше через власний приклад поширили християнство на нашій землі. Однак, за словами Блаженнішого Святослава,  якби християнська віра залишилася тільки на рівні князів, то християнами була б лише маленька частина «просвічених елітарних людей». «Для того щоб Божим світлом була пронизана вся земля, кожна українська душа, кожна домівка древньої Київської Русі, потрібен був особливий інструмент, особливий «світильник», яким став преподобний Антоній», - сказав архиєрей, зазначаючи, що цього преподобного називають Печерським, бо він, будучи просвіченим Святим Духом і небесним світлом, увійшов у темну печеру, проте жив там не в темряві, а у світлі, яке виходило від нього самого.

Завдяки монашому подвигові Антонія Печерського та його учнів уся Київська Русь наповнилася Божим світлом: «Без святого подвижницького життя нашого чернецтва, зокрема східнослов’янського, ми сьогодні не мали б того світла, яким тепер втішаємося».

Першоієрарх УГКЦ зауважив, що ця чернеча обитель в Обухові є особливою, як для Київської архиєпархії УГКЦ, так і для цієї землі. Бо саме студійське чернецтво живе тим монашим уставом, в якому освячувався святий Антоній. «Він справді є тим світильником, який засвітив наш Спаситель, щоб оновити світлом Христового Євангелія нашу землю. Нині так багато темряви, хаосу та непевності, втрати надії та життєвих орієнтирів! Наш український народ потребує світлих орієнтирів і світильників, які б допомогли йому зрозуміти зміст усього того, чим ми живемо, і вказати дорогу в майбутнє», - завершив він.

Після Богослужіння Блаженніший Святослав освятив ікону, в якій знаходяться мощі святого Папи Мартина, що їх він передав цій монашій обителі. А на завершення Глава УГКЦ освятив хрест, що на території монастиря.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next