АКТУАЛЬНО

Завершилися ювілейні святкування у Бучацькому монастирі ЧСВВ

П'ятниця, 29 вересня 2017, 16:13
З 22 по 27 вересня отці василіани Бучацького монастиря проводили заходи, присвячені 400-літньому ювілею ЧСВВ. Завершилися святкування на храмовий празник Воздвиження Чесного Хреста.
Зображення 1 / 5 Використовуйте клавіші для перегляду

З п’ятниці, 22 вересня, розпочалися науки, що стосувалися діяльності ченців і прикладів чеснот василіан, гідних наслідування. Науки виголосили о. Йосафат Фітель, ЧСВВ, та о. Корнилій Яремак, ЧСВВ. У ювілейній програмі брали участь і члени парафіяльних спільнот, які діють при монастирі.

А вже у вівторок, 26 вересня, у міській раді Бучача відбулася наукова академія «Віхами історії василіянського чину» за участю професорів: Романа Василика (Львівська національна академія мистецтв), Петра Шкарб'юка (Інститут народознавства ім. І. Крип'якевича НАН України) та Степана Павлюка (Інститут народознавства НАН України). На заході були владика Дмитро (Григорак), єпарх Бучацький, представники міської влади, інтелігенція та всі зацікавлені мешканці міста.

Велику вечірню з литією з нагоди храмового празника відслужив о. Корнилій Яремак, а Утреню - о. Йоанікій Чверенчук, генеральний радник Василіанського чину. Своїм співом супроводжували богослужіння брати-студенти Василіанського інституту філософсько-богословських студій імені митрополита Йосифа Велямина Рутського.

У сам день свята Архиєрейську Божественну Літургію очолив владика Дмитро у співслужінні з генеральним радником о. Йоанікієм Чверенчуком, протоігуменом Американської провінції о. Василем Салковським, ігуменом Бучацького монастиря о. Теодором Нагорняком, настоятелями, ієромонахами провінції Найсвятішого Спасителя та іншими священнослужителями з прилеглих околиць.

У своїй гомілії владика Дмитро зосередився на почитанні Господнього хреста. Говорячи про Христову жертву, проповідник промовив: «Його смерть є нашим життям». Крім того, було відзначено роль хреста як визвольну силу: «Хрест є знаряддям перемоги Ісуса над всяким злом, а той, хто вірить у воскресіння Христа, той отримує життя вічне», − сказав проповідник. Далі архиєрей наголосив на жертовній Божій любові, яка запрошує кожного прийняти дар спасіння. А для цього ми повинні повірити Господу, адже «увірувати в Господа – це прийняти Його у своє життя», − підкреслив владика. У цьому проявляється спасіння людини, яке можливе через гідне життя і вірність своєму покликанню. Далі, роздумуючи над монашим покликанням, владика Дмитро відзначив роль отців василіан у свідченні Євангелія словом та прикладом любові.

Після традиційних подяк і «Многоліття» наприкінці Божественної Літургії лунав гімн «Боже, великий, єдиний». Завершилися святкування освяченням та окропленням свяченою водою.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами www.osbm.in.ua

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next