АКТУАЛЬНО

27 березня виповнюється п’ять років патріаршого служіння Блаженнішого Святослава

Неділя, 27 березня 2016, 09:44
У лютому 2011 року Апостольська столиця прийняла зречення з уряду тодішнього Глави Церкви Блаженнішого Любомира, і перед єпископами УГКЦ постав серйозний вибір: хто буде наступним Патріархом?

На Виборчому Синоді, який відбувався у Брюховичах на Львівщині 21-24 березня 2011 року, владики зі всього світу обрали наступним Главою Церкви тодішнього єпископа Аргентинської єпархії. Це був перший раз, коли наступник вступав в уряд Глави УГКЦ ще за життя попереднього.

Початок Революції гідності в листопаді 2013 року, а пізніше анексія Криму навесні 2014 року перед Церквою ставить важливе завдання – бути зі своїм народом. Військове капеланство стрімко розвивається і переходить у практичний вимір. Опіки Церкви потребують і ті, хто втрачає близьких під час війни, вимушено переселені, поранені. «Із Блаженнішим Святославом ми почуваємося захищеними, впевненими. Він є надзвичайно активна особа і своїм прикладом надихає нас та дає впевненість працювати, іти служити і не зупинятися», – розповідає отець Любомир Яворський, заступник керівника Департаменту Патріаршої курії у справах душпастирства силових структур.

А Леся Скубко, внутрішньо переселена з Донецька, признається, що із завмиранням серця очікує єктенії, під час якої моляться за постраждалих під час війни і за здоров’я військових: «Дар, яким володіє Блаженніший, – дар великого люблячого серця. Він вміє вбирати в себе Божу любов і передавати її в серця тих, хто слухає його слово. І ця любов змінює серця людей».

Як зазначив Блаженніший Любомир, теперішній Глава УГКЦ відвідує парафії в усьому світі: «Він це робить, щоб в’язати різні частини нашої Церкви. А це дуже важливо».

«Те, що мені імпонує у співпраці з Блаженнішим Святославом, – це субсидіарність, коли він готовий ділитися своїми повноваженнями. Це твоя ділянка. Ось бери, розвивай, неси, звісно, відповідальність за те, що говориш від імені Церкви, але обмежень немає», – зазначає о. Ігор Яців, керівник Департаменту інформації УГКЦ, до якого сьогодні, окрім новинного сайту, належать «Живе телебачення» і оновлене радіо «Воскресіння». 

«Живе телебачення» пропонує переглянути відеорозповідь про п’ятиріччя патріаршого служіння Блаженнішого Святослава. Своїми думками про Церкву, якою вона стала за предстоятельства теперішнього Глави, поділились Блаженніший Любомир, релігієзнавець Людмила Филипович, кобзар, лірник, лідер гурту «Хорея Козацька» Тарас Компаніченко, релігієзнавець з Донецька, вимушено переселена Леся Скубко, координатор військових капеланів отець Любомир Яворський та керівник Департаменту інформації отець Ігор Яців.

zhyve.tv

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next