АКТУАЛЬНО

Андрій Васькович розповів про основні напрямки діяльності Карітасу України

Понеділок, 16 лютого 2015, 16:09
Президент Міжнародної благодійної організації Карітас України Андрій Васькович до Дня соціального служіння, який в УГКЦ відзначають 15 лютого, розповів про зародження Карітасу на початку 90-х в Україні, про розвиток організації та основні три напрямки роботи.

Пан Васькович у своєму відеоблозі пригадав, що Карітас в Україні існує вже понад 20 років. Розпочав свою діяльність з ініціатив окремих греко-католицьких священиків, які мали можливість на початку 90-х років поїхати за кордон і бачили Карітас у дії за кордоном. Вони повернулися з цими ідеями в Україні й почали створювати Карітаси в Україні.

«Спершу, – каже президент організації, – це була допомога людям, які через політичні, економічні зміни в 90-х роках потрапили в біду і не могли дати собі ради. Зокрема, це була роздача гуманітарної допомоги, створення кухонь для потребуючих… Ближче до середини 1990-х років Карітас в Україні почав структуризуватися і став членом європейського і світового Карітасу. На початку 2000-х років ми вже брали активну участь у багатьох соціальних програмах, чим розпорошували свої сили. Люди не могли зрозуміти, яким саме напрямком ми займаємося. Тоді радою директорів було прийнято рішення спрямувати свою діяльність у трьох основних напрямках».

Перший – опіка хворими та літніми людьми. Так звана домашня опіка, в основу якої лягла домашня опіка в Німеччині. «У результаті ми створили центр домашньої опіки, надзвичайно добру систему, яка б могла найкраще допомогти людині вдома, коли вона сама вже не може опікуватися собою. До цього напрямку також віднесли допомогу хворим на СНІД та ВІЛ-інфікованим», – розповів пан Андрій.

Другий напрямок – допомога дітям і молоді в тяжких життєвих обставинах. «Зокрема, це була опіка над дітьми вулиці. Це було великою проблемою в Україні до 2004 року, коли багато дітей жило на вулицях. Тобто сиріт з живими батьками. Зараз великий акцент робиться на посилення сім’ї, щоб дитина могла нормально виростати в своїй сім’ї. І тут є питання, які перспективи може дати суспільство для такої дитини…» – зазначив він.

Третім аспектом роботи Карітасу України була вибрана проблематика, пов’язана з еміграцією. «Українська трудова еміграція потягнула за собою деякі проблеми, зокрема торгівлю жінками. Карітас вирішував проблеми наших емігрантів, які потрапляли в біду за кордоном або не могли знайти роботу, хотіли повернутися в Україну і не могли», – каже президент Карітасу.

За його словами, Карітас України обрав основні напрямки для себе, щоб люди їх пізнавали, а також щоб вишколювати персонал саме в цій роботі. «Це є ті три основні загальноукраїнські напрямки, в яких і донині працює благодійна організація «Карітас». Але кожна регіональна організація на місцях створює свої пріоритети, наприклад кухню для потребуючих чи додаткові заняття після школи», – відзначив пан Андрій Васькович.

 

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next