АКТУАЛЬНО

Блаженніший Святослав: «Фільм «Капелани» зберігатиме пам'ять про трагічне, однак величне наше сьогодення»

Вівторок, 22 вересня 2015, 11:30
Слово «капелан» не самодостатнє. Бо капелан є завжди капеланом когось. Так, в’язничні капелани душпастирюють для в’язнів, медичні - для медиків і хворих, а військові капелани – це священики, які живуть для війська. Фільм «Капелани», рівно ж як і служіння наших капеланів, є образом Церкви та її місця в суспільстві. Ми, всі разом, є частиною єдиного великого мужнього народу. І цей фільм є кінострічкою про український народ, який з любов’ю в серці обстоює свою гідність, свободу та незалежність своєї країни і таким чином будує своє майбутнє.

Таку думку висловив Глава і Отець УГКЦ Блаженніший Святослав 21 вересня після прем'єрного показу документального фільму «Капелани» в кінотеатрі «Україна» в Києві.

Продовжуючи, Глава Церкви зауважив, що, коли добре прислухатися до слів, які звучать у фільмі, то можна почути голос душі українського народу, який «попри війну, залишається святим». «Переконаний, наш народ – непереможний. Бо той народ, який вміє любити навіть ворога, що його убиває, не можна знищити. Він є невмирущий. Наш народ – народ героїв та великих людей. Вітаю з тим, що такий фільм про велич українського народу сьогодні повстав. Він зберігатиме пам'ять про трагічне, однак величне наше сьогодення», - завершив Предстоятель УГКЦ.

Присутній на показі міністр культури України В'ячеслав Кириленко підкреслив, що такі кінострічки «потрібні для серця кожного»: «Ми переможемо, бо є такі бійці, яких показує фільм, і є такі капелани та Церква, яка переймається долею України. А ще є український народ, який бореться за своє, тому й переможе. Потрібно, щоб такі фільми побачили європейські глядачі».

Натомість військовий капелан, заступник керівника Департаменту душпастирства силових структур Патріаршої курії УГКЦ о. Любомир Яворський зазначив, що в одному фільмі неможливо показати усіх капеланів. «Проте сьогоднішні оплески адресовані всім капеланам на передовій, які служать на Сході країни, покидаючи свої сім’ї. Я ніколи ще так не молився, як там, і не відчував, так сильно, Божу любов. Бо там повністю покладаєшся на ласку Божу. Я мрію про те, щоб капелани відчули ціну миру. Життя прекрасне, коли є мир!», - поділився своїми міркування військовий капелан.

Додамо, стрічка «Капелани» - спроба побачити війну в Україні очима священиків. Це чотири історії про тих, хто бореться за людські душі на передовій. У кожного з цих героїв свій шлях на схід.

Робота над фільмом тривала понад рік. Географія зйомок - від Закарпаття до Донбасу, а також Польща, Німеччина та Франція.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next