АКТУАЛЬНО

Блаженніший Святослав: «Ми покликані проповідувати Боже слово, бо це означає бути рибалкою людей у сучасному світі»

Неділя, 24 жовтня 2021, 19:11
Ділімося Божим словом! Якщо у вас є Біблія, яку ви більше не читаєте, то хай ніколи у вас не підніметься рука її викинути! Разом із нею поділіться з ближнім своєю вірою в Бога. Про це попросив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав під час проповіді до вірних у Патріаршому соборі Воскресіння Христового у 18-ту неділю після Зіслання Святого Духа.

На початку проповіді Предстоятель звернув увагу, що в сьогоднішньому Божому слові йде мова про покликання апостола Петра і перших учнів Христа, яке, за його словами, має характер дивного, глибокого богоявлення і розкриває ставлення учня до Вчителя, що сповнене довірою, відкритістю, послухом до Бога.

Відтак проповідник передає зміст уривку сьогоднішнього Євангелія, у якому чуємо, що Христос приходить проповідувати на берег Генезаретського озера, де після своєї проповіді просить власника човна, апостола Петра, відчалити на глибінь і закинути сіті.

У цій історії, незважаючи на нелогічність прохання Вчителя, апостол Петро виголошує фразу, ісповідь віри: «Ми всю ніч трудилися, але на Твоє слово я закину сіті». І всі стають свідками того, що неможливе для людей стає можливим завдяки Божому слову, бо човни рибалок наповнюються такою кількістю риби, що починають потопати.

Цим, на переконання проповідника, Христос говорить про зовсім іншу глибину. Він кличе Петра вийти  за межі його людської мудрості, досвіду і знання. Сама ловитва отримує інший зміст і значення. «Петро побачив, що перед ним стоїть той, хто дає життя і успіх будь-якій людській праці, від кого залежить доля моря, небес, землі і світу. Цей момент досвіду робить з рибалки апостола», – підкреслює архиєрей і наголошує, що історія завершується для рибалок цілковитою зміною їхнього життя, тому що вони залишають сіті і довіряють Учителеві, Його слову, усе своє життя.

За словами Предстоятеля УГКЦ, Святі Отці і учителі Церкви в образі цієї чудесної ловитви бачили зміст, завдання, а відтак місію, яку Христос залишив своїй Церкві. Бо човном, яким Христос кличе щоразу глибше випливати на глибінь, і є Його Церква.

Кожна історична ситуація, каже Отець і Глава, змушує християн розуміти, чому ми віримо в Бога, а відтак дедалі глибше питати себе, яке місце займає Божа присутність у моєму житті. Чи відчуваю, що Бог поруч зі мною, ба більше, чи слухаю Його слово? Він також переконаний, що кожночасні виклики, які постають перед людиною, є запрошенням чи наказом людині випливати в сучасному світі на глибину, навіть там, де це неможливо і тоді, коли людська мудрість каже, що це безплідно і безуспішно.

«Що означає сьогодні для нас з вами закинути сіті?» – запитує Глава Церкви і відповідає словами святого Августина, який стверджує, що це означає проповідувати Боже слово.

Предстоятель УГКЦ також переконаний, що людство сьогодні є запрошене, подібно як Петро, сказати: «Господи, хоч, можливо, я вповні не розумію, що Ти кажеш, але я Тобі довіряю. Не на своє, але на Твоє живе, божественне і творче слово я закину сіті, тобто я послухаюся Тебе».

«Саме там і тоді, коли ми готові свої засоби і ресурси дати Богові, щоб на Його слово могло статися те, до чого Він мене запрошує, тоді ми відчуємо, що Бог є поруч, що Він у моєму човні. Ми відчуємо, що Він наповнить новим змістом мою працю, діяльність, моє життя,  а навіть мою невдачу, слабкість чи розчарування. Бо не на своє, а на Його слово я починаю діяти і виконувати те, до чого Він мене кличе», – переконаний архиєрей.

Блаженніший Святослав також розповів історію останніх днів, яка його зворушила і потрясла до глибини серця. Мова йшла про Бровари, де на пункті прийому вторинної сировини знайшли цілі мішки розрізаних книг Біблії, які хтось здав на макулатуру. 

«Важко зрозуміти, якою мудрістю керувався той, хто це зробив. Коли сучасна людина цінує Боже слово менше, ніж папір, на якому воно було надруковано, вона не розуміє, хто справді наповнює сіті рибалок, не розуміє, хто дає насіння сіячеві, хліб хліборобові, хто робить мудрим і успішним того, хто шукає можливості зрозуміти глибину тайни створеного світу. Якщо викинемо зі свого життя Боже слово, живого Господа, який є поруч із нами, Його мудрість, будь-яке наше зусилля буде безплідним», – переконаний проповідник.

«Сьогодні кожного з нас Христос кличе закинути сіті, відчаливши на глибінь. Ними є, передусім, людські стосунки, навіть соціальні мережі та всі засоби, якими ми спілкуємося між собою. Як важливо, щоб наші сіті, спілкування ми закинули в розбурхане море сучасного людства на Боже слово і з Божим словом. Будьмо певні, що тоді зможемо відчути  у нашому житті справжній успіх», – підкреслив Блаженніший Святослав.

«Учімося довіряти Богові, бо через довір’я до Нього ми сповнимося Його силою, Він зробить успішним наше життя, професійне служіння і християнське покликання», – додав Глава Церкви.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next