АКТУАЛЬНО

Блаженніший Святослав: «Покаяння - це налаштування свого серця на хвилю Божу»

Неділя, 21 січня 2018, 22:50
Бідою людини є те, що її серце не чутливе, не здатне сприйняти всю милість Божу, яка до неї звертається. Часом ми помічаємо все, що не отримали, натомість не бачимо того, що Господь Бог нам подарував. Про це говорив Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час проповіді до вірних у Патріаршому соборі Воскресіння Христового в неділю по Богоявленні.

За словами проповідника, сьогоднішня неділя, що називається неділею по Богоявленні, наче підсумовує зміст свят Різдва і Богоявлення, які ми щойно відсвяткували. Ми знаємо, що Ісус Христос до хрещення в Йордані вів тихе і не знане для багатьох життя. Але сьогодні Матей показує нам Христа, який розпочинає свою привселюдну проповідь, починає свою місію – голосити Євангеліє Царства…

«Сучасній людині звичайно цікаво: про що говорив Христос? Що було змістом Його звернень? Матей передає в чотирьох словах суть і зміст проповіді Ісуса Христа в Капернаумі. Ця фраза усім знана: "Покайтеся, бо Царство Небесне близько". Часто коли ми чуємо цю фразу, то зупиняємося на першому слові "покайтеся". Але зміст цієї фрази є в останньому слові - "близько": близько Бог прийшов до людини», – розповів Предстоятель.

«Із приходом Ісуса Христа, – переконує духовний лідер греко-католиків, – наблизилося Царство Небесне до кожного з нас. У Різдві ми бачили Бога, який став людиною, і людину в Бозі. У вертепі ми бачили небо на землі, а землю просвічену небесним світлом. Над Йорданом ми бачили агнця Божого, який взяв на себе всю темряву того світу, аби її просвітити і показати людині близькість до неї Бога».

Проповідник відзначив, що людина часто не зауважує Бога, який є близько. Можливо, кожен, хто іноді спостерігає за собою, помітив: коли починає світити світло, ми інстинктивно повертаємо голову до джерела світла. Ось що означає слово «покайтеся»: поверніться, прихиліть вухо, поверніть своє око, почуйте, побачте, прийміть світло Бога, який до вас наближається у своєму Царстві.

«Часом таке навернення, наближенні нашого серця, нашого ока може бути болісним. Ми добре знаємо, що для ока, яке звикло до темряви, світло спочатку провокує біль. Але тоді, коли око відкриється у всіх своїх властивостях сприймати світ у світлі, починає бачити правду, красу сотвореного Богом світу. А що вже говорити про внутрішнє світло, яке може допомогти людині пізнати Бога, присутнього в людині», – просить замислитися Глава УГКЦ.

Ми часто запитуємо себе: Боже, чи ти мене чуєш? «Це питання виникає саме тому, що часом ми не здатні сприйняти, побачити і відчути Бога, який є поруч», – вважає Блаженніший Святослав.

«Покаяння є не що інше, – каже Глава Церкви, – як налаштування свого серце на хвилю Божу, яка до нас лине. Це момент привернення нашого серця, нашої особи до Бога. Це переміна способу життя. Усе це називається просвічення, яке Господь Бог хоче нам подарувати, – нам, охрещеним і народженим з води й духа».

На думку проповідника, процес секуляризації, про який ми часто говоримо, якраз полягає в тому, що в людини притуплюється здатність відчувати святість, бачити небесне світло. «Сьогодні Церква Христова звіщає людині, що Бог є близько, Царство Небесне є між нами. Привернімо до нього своє серце, вухо, око, щоб побачити світло. І те привернення є змістом покаяння. Нашим завданням, завданням віруючих людей, є нести це Боже світло, цю добру новину про близькість Бога в суспільство, в якому ми живемо», – сказав Глава Церкви.

Як багато Бог від нас очікує… «Виходячи зі свята Богоявлення і наближаючись до часу Великого посту, пройдімо шлях покаяння, навернення нашого серця, нашої душі до Спасителя, який між нами», – закликав Блаженніший Святослав.

 

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next