АКТУАЛЬНО

Блаженніший Святослав про Блаженнішого Любомира: «Єдина Київська Церква в єдиному патріархаті є його мрією і заповітом»

Четвер, 24 вересня 2020, 16:01
Єдина Київська Церква в єдиному патріархаті, без взаємного поборювання, але з діленням тими дарами, які ми назбирали по дорозі до цієї єдності, є мрією Блаженнішого Любомира і його заповітом для всіх нас. Про це сказав Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, у рамках проєкту «Прилучитися до великого», розповідаючи про роль Любомира Гузара в розбудові УГКЦ та зміцненні Церкви в Україні.

«Блаженніший Любомир назавжди увійшов в історію як Глава Церкви, переслідуваної, гнаної, який повернувся зі своїм осідком до її витоків. Він повернув осідок Глави Української Греко-Католицької Церкви до Києва», – ствердив Блаженніший Святослав.

Цей поворот додому, повернення до коріння, до того джерела, звідки б’є ключем історія, сьогодення і майбутнє Київського християнства, за його словами, виклика́ло багато запитань, сумнівів, а в когось, можливо, обурення та протест.

У відео Глава УГКЦ пригадав, що навесні 2004 року, перед тим як здійснити перенесення осідку Глави Церкви зі Львова до Києва, Блаженніший Любомир звернувся до людей з особливим програмним словом, котре мало назву «Один Божий народ у краї на Київських горах». У цьому слові він говорив про три моменти: насамперед про минуле, потім про сьогодення, а відтак поділився своєю мрією про майбутнє.

У своїх міркуваннях про той вчинок Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, пригадав дивовижну мудрість, яка була закладена Святим Духом у згаданий, надважливий маніфест:

«Чи не вперше Блаженніший запрошує нас подивитися на інших братів і сестер тієї самої традиції, наших православних братів, як на тих, які разом з нами належать до одного коріння. Ось ідея Київського християнства як такого, а відтак пошуків того, що єднає нас у спільному корінні… Можливо, тим Блаженніший Любомир запрошує всіх нас, дітей Київської Церкви, які сьогодні живуть, моляться, спілкуються з Богом у різних конфесіях, побачити один в одному не конкурента, суперника чи ворога, а брата».

Блаженніший Святослав додав, що Блаженніший Любомир закликав не лише християн України, а й світові центри християнства – Рим, Константинополь і Москву – не дивитися в папери, в канони, в теоретичні богословські міркування, а побачити живу дійсність. Закликав подивитися на живу Церкву чи живе християнство, яке сьогодні переживає етап свого небувалого розквіту на теренах України.

«Цей розквіт Київського християнства Блаженніший пояснює з ідеєю, силою і розквітом Києва як центру національного, державотворчого, культурного. Велич Києва основується на величі Київської Церкви», – зазначив Отець і Глава УГКЦ.

Блаженніший Святослав пригадав розуміння Любомиром Гузаром мети цієї дороги всіх співспадкоємців Київської Церкви: «Блаженніший її сформулював із геніальною простотою – відновлена єдність колись єдиної, а нині поділеної Київської Церкви в єдиному патріархаті».

За словами Глави Церкви, сьогодні це звучить як певний виклик, як певна провокація.

«Але, я думаю, єдина Київська Церква в єдиному патріархаті без взаємного поборювання, але з діленням тими дарами, які ми назбирали по дорозі до цієї єдності, мабуть, і є цією мрією Блаженнішого Любомира і його заповітом для всіх нас», – сказав Блаженніший Святослав.

Ця ідея єдиної Київської Церкви, на переконання Блаженнішого Святослава, має нас сьогодні надихати, будити наше сумління, щоб ми не заспокоювалися і не лишалися у конфесійній роздрібленості. Але нехай ця єдність не лякає нікого. Бо єдність – це не применшення когось, а розквіт усіх.

 

Довідка

31 травня 2020 року в парафії Покрову Пресвятої Богородиці м. Вінниця розпочався проєкт «Прилучитися до великого», метою якого є можливість приєднатися всім до великого дару пізнання Великої людини – Блаженнішого Любомира Гузара, якого Господь запросив до величної мандрівки впродовж життя.

Складовою проєкту є частина «Сім штрихів до портрету», яка включає в себе сім тем:

1. Про розбудову УГКЦ та зміцнення Церкви в Україні.
Автор: Блаженніший Святослав Шевчук, Верховний Архиєпископ Києво-Галицький, Отець і Глава УГКЦ.

2. Про наближеність Блаженнішого Любомира Гузара до патріарха Йосифа Сліпого та митрополита Андрея Шептицького.
Автор: архиєпископ і митрополит Філадельфійський Борис Гудзяк, президент Українського католицького університету.

3. Співпраця з молоддю — зустрічі з молоддю, звернення, діалоги.
Автор: владика Йосиф Мілян, єпископ-помічник Київської архиєпархії.

4. Бути людиною! Простота, людськість та мудрість Блаженнішого Любомира Гузара.
Автор: владика Богдан Дзюрах, Секретар Синоду Єпископів УГКЦ.

5. Духовне батьківство — про рідних та родину.
Автор: п. Марія Рипан, племінниця Блаженнішого Любомира Гузара.

6. Екуменічна діяльність Блаженнішого Любомира Гузара.
Автор: о. Ігор Шабан, голова Комісії УГКЦ з міжрелігійних та міжконфесійних відносин.

7. Перебування Блаженнішого Любомира Гузара у Вінниці в 2012 році.
Автор: о. Григорій Рогацький, Згромадження Воплоченого Слова, настоятель храму Покрову Пресвятої Богородиці УГКЦ у Вінниці.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next