АКТУАЛЬНО

Блаженніший Святослав: «Сьогодні голосом трьох святителів і світлом Христової Церкви кличемо усіх хлопців до нашої семінарії»

П'ятниця, 12 лютого 2021, 13:26
Нам так потрібні світильники, які б понесли слово Христової істини у наш народ. Наша Київська архиєпархія відчуває такий великий брак кадрів. Прошу всіх, хто сьогодні чує мої слова: помоліться за покликання до священничого і монашого стану, зокрема у лоні Київської архиєпархії. Такими словами Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав звернувся до вірних під час проповіді в Патріаршому соборі Воскресіння Христового в день Трьох святителів Василія Великого, Григорія Богослова та Йоана Золотоустого. Під час Літургії Глава Церкви висвятив чотирьох нових дияконів.
Зображення 1 / 22 Використовуйте клавіші для перегляду

«Одним з образів і способів, як Священне Писання проголошує нам істину про Бога, є слово про світло», – зазначив на початку проповіді Предстоятель УГКЦ і пояснив, що те світло, про яке ми чуємо у сьогоднішньому євангельському уривку, є світлом, яке випливає з Джерела, яким є Бог Отець. З Нього, за словами проповідника, випливає все, що існує.

«Що означає ділення світлом Бога з людиною?» – запитує проповідник і тут же відповідає: «Бог сотворив людину подібною до свічника, світлоносною і богоносною. Так як свічник для того, щоб вдержати у собі світло, повинен мати певну будову, повинен щедро дарувати світло, а не перешкоджати йому поширюватися. Так і людина у предвічному Божому задумі є задумана як носій Божественного життя. Господь Бог хоче засвітити у кожній людині світильник своєї Істини. Хоче зробити її носієм предвічного і божественного дару благодаті Святого Духа».

Питалися учні у Василія Великого, каже Отець і Глава УГКЦ, якою є різниця між Пресвятою Трійцею і людиною, а також, що означає світити, будучи християнами.

Як зазначив Блаженніший Святослав, Василій Великий вважає, що світити – це чинити добрі діла. Тобто коли хтось бачить добрі вчинки, бачить світло Божества.

«Саме тому світити добрими ділами покликана кожна людина, яка покликана бути світильником, що передає чистоту Божого світла», – наголосив проповідник.

Глава Церкви також звернув увагу вірних на те, що сьогодні ми святкуємо свято Трьох святителів: Василія Великого, Григорія Богослова та Йоана Золотоустого.

«Трьох, які світили одним. Трьох світильників, які проголосили, навчили, описали і правильно висловили людською мовою найважливішу істину християнської віри – вчення про Пресвяту Трійцю. Василій вказав на джерело – Отця, який родить Сина і дихає Святого Духа. Григорій пояснив природу того нерукотворного Світла, яке пронизує всесвіт, зігріває, освячує і животворить людину. Іван навчив світити світлом. Як один з найславніших проповідників і учителів християнства вже у новій столиці Римської імперії, у Константинополі, який поступово втрачав своє християнство, Іван Золотоустий був тим світильником. Він за це постраждав, був вигнаний, але тим світлом свого святого життя просвічує сьогодні всю вселену», – сказав він.

«Один зі способів, як християни можуть світити в сучасному світі, є служіння. Служити – це світити добром, яке Бог хоче вчинити людині. Кожне добре діло, яке несе в собі добро, що походить від Бога, є світлом, котре сьогодні повинно сяяти через служіння сучасних християн. Той вид служіння Церкви, яким вона сяє, є дияконія», – переконаний архиєрей.

Під час Літургії Глава Церкви рукоположив чотирьох нових дияконів для Київської архиєпархії. За його словами, це унікальний момент світіння Київської Церкви.

«Чотири нових диякони є світлом живих парафій нашої Церкви. Вони тут народилися, стали християнами, виросли, відчули покликання. Навчалися вони також тут, у Київській Трьохсвятительській духовній семінарії, яка сьогодні святкує своє свято. Сьогодні вони будуть причасниками дияконії, яку людині ХХІ століття хоче чинити сам Христос. Вони звершуватимуть дияконську службу як невід’ємну частину Христового Священства. Тому так радіємо сьогодні тими хлопцями, парафіями, які дають покликання своїй Церкві», – додав він.

Відтак Предстоятель висловив подяку Богові і всім, хто причетний до будь-якого роду підтримки Київської семінарії. «Дякуємо Богові і Трьом святителям, які є покровителями нашої семінарії. Сьогодні їхнім голосом і світлом Христової Церкви кличемо усіх хлопців до нашої семінарії», – сказав Блаженніший Святослав.

Нехай нашими словами і ділами, нашою працею буде прославлений Триєдиний Бог. Нехай нашими думками, ділами, бажаннями буде прославлене святе Боже ім’я Отця і Сина і Святого Духа. Амінь», – побажав на завершення духовний батько греко-католиків.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next