АКТУАЛЬНО

Блаженніший Святослав: «Коли ми бачимо, що кандидати є меншим або більшим злом, то відчуваємо, що не маємо вибору»

Понеділок, 20 січня 2020, 22:41
Ніколи не варто обирати зло, навіть менше зло, а насамперед важливо вміти помічати та цінувати добро, адже саме так ми можемо усвідомити, якими ми є насправді.

На цьому наголосив Глава і Отець УГКЦ в ефірі програми «Відкрита Церква» у понеділок, 20 січня 2020 року. Співрозмовником Глави УГКЦ був журналіст і телеведучий Віталій Гайдукевич.

«Якщо говорити про вибір між меншим і більшим злом, то в духовному плані ми кажемо, що ніколи не можна вибирати зла. Зазвичай людина, коли робить вибір, усе-таки хоче знайти бодай якесь добро, навіть коли шукає менше зло», – сказав Блаженніший Святослав.

«Коли ми говоримо про менше і більше зло, то не слід вживати такого типу розрізнення в моральному плані: хіба можна вибирати між злодієм і вбивцею, адже і те, і те є злом?! – роздумує духовний лідер греко-католиків. – Інша річ, коли йдеться про зло моральне та фізичне. Тоді ми кажемо, що треба обирати менше зло, тобто варто терпіти навіть страждання і біль для вищої мети саме для того, щоб у своєму виборі не дати себе заманити примарним благом якогось зла, яке себе хоче представити як добро».

Глава УГКЦ згодом додав: «Наприклад, коли ми йдемо на вибори і бачимо, що пропоновані кандидати є меншим або більшим злом, то відчуваємо, що не маємо вибору. А якщо людина не має вибору, то почувається не вповні вільною або не сповна розуміє, що справді має і хоче».

Блаженніший Святослав наголосив, що вільне суспільство чи вільна людина у такому суспільстві повинна бачити не менше чи більше зло, а справжнє добро, саме до нього прагнути. «Якщо ми в такий спосіб оцінюватимемо кандидатів, які хочуть бути обраними, по-іншому подивимося на тих, хто є довкола. Ба більше, у мене часом створюється враження, що ми не бачимо добра, а схильні бачити зло і завжди нарікати… Адже за останні шість років сталося чимало добрих змін у країні, а ми їх часом не бачимо», – сказав він.

Глава УГКЦ також згадав про духовну вправу, яку одного разу дав Блаженнішому Святославу його духовний отець: щодня записувати/згадувати не лише про погані, а й про добрі вчинки, зроблені впродовж дня. Відтак зможемо справді цілісно усвідомити, якими ми є.

Департамент інформації УГКЦ


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next