АКТУАЛЬНО

Блаженніший Святослав: «Мета Богоявлення — прощення людині її гріхів»

Неділя, 19 січня 2020, 18:39
Господь об’являє правду про Бога і нас самих, адже Всевишній — наш Творець і Спаситель. Небесний Отець ніколи не залишить нас сам на сам у гріху. Ба більше, Він бере на себе гріхи і дає нам шанс.
Зображення 1 / 37 Використовуйте клавіші для перегляду

На цьому наголосив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у своїй проповіді до вірних у неділю, 19 січня 2020 року, під час богослужіння в Патріаршому соборі Воскресіння Христового в Києві у свято Богоявлення Господнього. Із Предстоятелем співслужили: владика Богдан Дзюрах, Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, владика Степан Сус, куріальний єпископ Києво-Галицького Верховного Архиєпископа УГКЦ, і владика Мануїл Нін, апостольський екзарх для католиків візантійського обряду в Греції. У молінні взяли участь також священники Київської архиєпархії та чисельні вірні.

На думку проповідника, тепер Христова Церква святкує одне з найбільших християнських свят — Богоявлення, хрещення Господа у водах Йордану.

«Сьогодні ми замислюємося над питаннями: як і чому Бог об’являється саме цього дня, з якою метою Він являється над Йорданом? Від євангелиста Матея отримуємо короткі й лаконічні відповіді: «Христос приходить у Йордан до Івана. Бачимо, що Івана налякала ця подія… Каже: «Мені треба у Тебе хреститися, а тут Ти приходиш до мене?»

Христос приймає хрещення. Іван бачить відкрите небо, Духа Божого, котрий у вигляді голуба сходить вниз, і чує голос Отця: «Це Син Мій улюблений, в якому Моє уподобання». Богоявлення, яке побачив Іван, є першим і найважливішим у Новому Завіті. Воно назавжди змінює уявлення людини про Всевишнього, а все тому, що Іван побачив Бога, який сходить вниз, із трону, зі своєї всемогутності. Він побачив Бога, який применшує себе перед людиною, який стає поруч із грішниками, навіть більше, бере на себе наші гріхи. Іван побачив Бога, який сходить вниз, щоб піднести людину до висоти її власної гідності», — вважає духовний лідер греко-католиків.

За його словами, Бог бере на себе гріхи кожної людини, щоб її очистити і відкрити правду про неї.

«У цьому Богоявленні Іван побачив правду про себе, про зміст свого життя. Він зрозумів, що його хрещення не відпускає гріхів, а вода, якою він омиває грішників, є лише визнанням людини правди про себе. Іван бачить, що аж тепер настає момент, коли відпущення гріхів буде можливим, бо прийшов Той, хто буде хрестити не водою, а Святим Духом і вогнем. Хреститель побачив той момент, коли Святий Дух об'являє єдиного сильного Сина Божого», — зауважив Глава УГКЦ.

І згодом додав: «Мета Богоявлення — прощення людині її гріхів. Освячує людину істина, яку Бог їй відкриває у цьому святі».

«Нинішнє свято — це не спогад про давню подію, а можливість силою і діянням Святого Духа стати учасником цієї події. Ми можемо пережити Богоявлення зараз. Це до нас сюди вниз сходить Спаситель. Іван нас закликає покаятися, відвернутися від зла і визнати свою неміч перед Всемогутнім. Господь об’являє правду про Бога і нас самих. Правда про Бога полягає в тому, що Бог — наш Творець і Спаситель. Він ніколи не залишить нас сам на сам у гріху. Він приходить, щоб взяти на себе наші гріхи, щоб стати у води Йордану поруч із нами, бере на себе гріхи і дає нам шанс. А правда про мене — Бог створив нас, щоб ми були Його улюбленими синами і доньками, щоб ми з Ним у вічності розділили Його славу», — зазначив архиєрей.

Предстоятель побажав усім присутнім з нагоди свята відчути себе улюбленими синами й доньками Бога: «Сьогодні Бог дає особливу відповідь. Ми є улюблені діти, яким Бог дарував найвищу гідність. Не даймо, щоб щось чи хтось її принизив… Ми звільнилися від всякого зла, яке нас обтяжує, щоб відчути слова Бога Отця: «Ти син мій улюблений, ти доня моя улюблена, у цьому я являю своє благовоління».

Насамкінець Літургії Блаженніший Святослав традиційно освятив воду в Дніпрі.

Фото: Роман Малко

Департамент інформації УГКЦ


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next