АКТУАЛЬНО

Блаженніший Святослав про молитву «Отче наш»: «Це – справжня школа християнської молитви»

Вівторок, 08 вересня 2020, 21:35
У молитві ми маємо звертатися до Бога, як до найріднішої особи. Водночас не можемо забувати і про те, що Бог є Отцем усіх людей. На цьому наголосив Отець і Глава УГКЦ в 17-му випуску відеопроєкту «Блаженніший Святослав: #доступно_про_важливе», в якому пояснив два перших слова Господньої молитви. Блаженніший також анонсував, що поясненню молитви «Отче наш» буде присвячена ціла серія наступних катехиз.

На початку відеокатехизи Блаженніший Святослав зауважив, що ми, які хочемо навчитися молитися, не є першими, що цього прагнуть. Ще апостоли, побачивши Ісуса Христа, який молиться, звернулися до Нього із проханням: «Учителю, навчи нас молитися». І тоді, у відповідь на їх прохання, Христос запросив їх до першої в історії школи християнської молитви. Божественний Учитель, за словами архиєрея, об’явив нам певні принципи, засади молитви, які ми нині можемо відшукати у відомій, мабуть, кожному християнинові молитві «Отче наш».

Через те, що цієї молитви апостолів навчив сам Господь, вона також називається Господньою молитвою, і разом з тим сама по собі є справжньою школою християнської молитви.

«Святі Отці Церкви говорили, що Господня молитва є підсумком усього Євангелія. Тобто, якщо ми хочемо коротко висловити те, про що йдеться у всіх чотирьох Євангеліях, – прочитаймо, зрозуміймо, вивчімо молитву "Отче наш"! Водночас Отці Церкви говорили, що Господня молитва є серцем усього Святого Письма. Тому перш ніж пізнати Святе Письмо, потрібно вивчити Господню молитву», – зазначив Глава Церкви у відеокатехизі.

Він також додав, що ця молитва має цікаву структуру, певний ритм. Вона розпочинається із вступу – звернення до Небесного Отця. «Відразу стає зрозуміло, до Кого ми молимося», – сказав Блаженніший Святослав. «Відтак є сім прохань, волань, у кожному з яких ми просимо про щось – щоразу про інше, про щось, що є важливе для кожного з нас, щось, про що ми часом забуваємо молитися у наших приватних молитвах», – ствердив Глава Церкви, запросивши усіх охочих поринути у ритм, зміст і дух Господньої молитви.

Основну частину катехизи Блаженніший Святослав присвятив поясненню двох перших слів Господньої молитви, а саме зверненню до Небесного Отця «Отче наш». За його словами, кажучи до Бога «Отче», ми звертаємося до Бога так, як діти до найдорожчої особи, до свого татуся.

«Ми можемо говорити до Бога "Отче" через те, що Ісус Христос подарував нам і ці слова Господньої молитви, і, як Син Божий, – Боже синівство. Кожен, хто приймає Таїнство Хрещення, стає сином або донькою Бога. Саме тому першим словом у нашому зверненні до Бога є "Отче". Зростаючи в молитві, ми будемо до Нього звертатися так, як це робить сам Ісус Христос, Син Божий», – пояснив Глава УГКЦ.

Предстоятель також додав, що бути синами і доньками Бога означає мати певні права, певну силу, певні можливості. А стаємо ми Господніми дітьми через те, що Бог вливає в наше серце свого Духа.

Продовжуючи, Блаженніший Святослав розповів повчальну історію про єврейського хлопчика, який загубився і шукав свого тата: «Одного разу я був свідком такої події. У крамниці в Єрусалимі загубився маленький хлопчик. У певний момент він відпустив руку тата, з яким зайшов до цього приміщення. І ось, коли він побачив, що залишився сам у цьому гаморі, бо людей було чимало, то почав кликати біблійними словами: "Авва, авва, еффата!". У перекладі з єврейської мови це означає: "Татку, татку, відкрийся мені! Де ти є?"».

На переконання Глави Церкви, якщо й ми навчимося взивати в молитві до Бога так, як кликав свого тата цей єврейський хлопчик, та дитина, яка серед власного загублення у світі шукає порятунку, тоді почнемо добре молитися.

Пояснюючи зміст другого слова молитви «Отче наш», Блаженніший Святослав наголосив на тому, що слово «наш» вказує на те, що Небесний Отець не є приватним благом когось одного. «Ми не можемо приватизувати собі нашого Бога, навіть коли справді ставимося до Нього як до рідної особи. Він є Отцем усіх людей. Св. Кипріян Карфагенський говорив свого часу, що Бог є Отцем для всіх: багатих і бідних, могутніх і слабких – тому що ми є дітьми Божими разом, як спільнота, як Церква, як сини і доньки одного Небесного Отця», – пояснив архиєрей.

Пригадуємо, що відеопроєкт «Живого телебачення» «Блаженніший Святослав: #доступно_про_важливе» стартував 16 травня 2020 року. У коротких відео Глава УГКЦ доступно пояснює важливі християнські істини. Серія наступних декількох випусків буде присвячена поясненню молитви «Отче наш». Дивитися нові випуски катехиз Блаженнішого Святослава можна на каналі «Живого ТБ» в YouTube або сторінці «Живого ТБ» у Facebook щосуботи о 21:00.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next