АКТУАЛЬНО

Блаженніший Святослав: «Прощення є необхідною умовою, аби по-справжньому розпочати Великий піст»

Неділя, 18 лютого 2018, 23:11
Нездатність прощати є наче внутрішнім духовним механізмом руйнування людини. Перетворює все наше життя на негативну енергію, яка розбиває і паралізує нас. Повірте мені, тій людині, на яку ми сердимося, байдуже, що ми про неї думаємо. Але те зло, ненависть, нездатність прощати передусім руйнують і шкодять нам. Про це говорив Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час проповіді до вірних у Сиропусну неділю в Патріаршому соборі Воскресіння Христового 18 лютого 2018 року.

Співслужив із Предстоятелем владика Гліб (Лончина), Єпископ єпархії Пресвятої родини з осідком у Лондоні.

За словами проповідника, цією Сиропусною неділею ми входимо в особливий час року – у час Великого посту. «Час Великого посту є моментом, простором особливого інтимного глибокого спілкування з Богом. Це час покаяння, звільнення від наших гріхів і немочей. Це час особливих добрих діл милосердя. Це час, який готує нас до свята Воскресіння Господнього», – пояснив Блаженніший Святослав.

А дверима, відзначив архиєрей, через які ми входимо в час Великого посту, тим порогом, який ми переступаємо, аби вже тут, на землі, відчути передсмак вічного життя, є прощення. Тому сьогоднішня неділя так і називається – Неділею всепрощення.

«Христове Євангеліє, – розповів Глава УГКЦ, – малює нам особливий, справжній образ Бога, в якого ми віримо. Сьогодні Церква проголошує всьому світові, що Бог, до якого ми наближаємося, є Богом прощення. Він готовий, чекає, аби нас простити. Наш Бог, в якого ми віримо, якого описує нам сьогоднішнє Боже Слово, є Богом, який шукає діалогу з нами. Він хоче до нас промовляти, говорити, але ми в нашому щоденному житті часто так зайняті іншими розмовами, що Його не чуємо. І часом думаємо, що Він далеко і нас покинув. Але Він хоче до нас промовляти. Ми чуємо, як у сьогоднішньому Євангелії Він кличе нас зайти у свою внутрішню кімнату і в молитві розпочати з Ним діалог».

Бо молитва, підкреслює проповідник, – ніщо інше, як глибока сердечна розмова від серця до серця з нашим Богом.

«Сьогоднішнє Євангеліє каже, що наш Бог, зокрема в час Великого посту, хоче стати нашим скарбом, справжнім скарбом, який від нас ніщо і ніхто не може вкрасти. Бог, який прощає, який хоче з нами спілкуватися, який хоче дати нам свої небесні скарби, хоче сам стати нашим скарбом. Ось кого ми покликані зустріти в особистому духовному житті впродовж цього часу Великого посту», – просить задумати духовний лідер греко-католиків.

«Але для того аби можна все це сприйняти, необхідною умовою є прощення. Саме тому ця неділя кличе нас прощати і просити прощення», – переконує проповідник.

Чому таким важливим є це прощення?

«Ми часом думаємо, – зазначає Глава Церкви, – що той, хто нас образив, не вартий нашого прощення. Але істина духовного життя полягає в тому, що нездатність прощати, ненависть до тих, які нас образили, є нашою духовною бідою, а не бідою нашого кривдника чи ворога. Нездатність прощати є наче внутрішнім духовним механізмом руйнування людини... Тому прощення є подібне до розмінування мінного поля, коли ми виймаємо все те, що в певний момент може нас розбити і знищити. Прощення робить нас здатними прийняти Божий дар».

Коли, вважає Блаженніший Святослав, ми здатні викинути із себе ненависть і зло, які носимо щодо інших, то наче починаємо відновлювати наш духовний слух. «Ми тоді слухаємо не внутрішні голоси, які підсилюють у нас біль і жаль щодо ближнього. Ті голоси замовкають. Ми начебто оздоровлюємося і стаємо здатними ввійти у свій внутрішній світ, здатними почути Бога, який промовляє. Ось чому прощення є необхідною умовою, аби розпочати по-справжньому час Великого посту», – сказав Глава УГКЦ.

 

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next