АКТУАЛЬНО

Блаженніший Святослав у свято Введення: «Дорога в храм – це дорога наближення людини до Бога»

П'ятниця, 04 грудня 2015, 19:09
Дуже часто в нашому духовному житті ми топчемося на місці. Весь час знаходимося тільки на порозі храму: одна нога тут, друга там, то зайдемо, то вийдемо, то хочемо йти до Бога, то тікаємо, коли грішимо, і думаємо, що десь без Бога можна бути вільнішим, життя без Нього може бути кращим. Насправді ж дорога до Бога – дорога від смутку до радості, а від Бога – від радості цього світу до щоразу більшого розчарування і смутку.

Про це сьогодні роздумував Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час освячення храму Покрови Пресвятої Богородиці при монастирі сестер Згромадження Пресвятої родини, що в Києві на Лівому березі.

Сьогодні Христова Церква святкує одне з найбільших свят у літургійному році – свято Входу в храм Пречистої Діви Марії. За словами проповідника, сьогоднішня подія має важливе значення для духовно-аскетичного, зокрема монашого життя...

Що означає увійти в храм? «Дорогу входження, – розповів Предстоятель, – дуже цікаво описує святий апостол Павло. Він каже так: колись ви були далекі, сьогодні стали близькі, ви були непомилувані, а сьогодні помилувані. Дорога в храм – це дорога наближення людини до Бога, дорога близькості Бога до людини. Увійти в храм – означає щоразу глибше входити у внутрішнє таємниче надзвичайне життя Пресвятої Трійці. Ісус Христос описує входження в храм наче ті сходинки. Каже до своїх апостолів: уже більше не зву вас слугами, бо слуга не знає, що робить його господар, я зву вас приятелями. Тож наступний крок – зі слуги, раба стати приятелем, який знає і найсердечніші, потаємні думки і бажання свого Господа. Але ще є інший крок. Апостол Павло каже: ми з вами не тільки приятелі Божі, ми його діти».

Навіть наше вічне щастя, продовжив Блаженніший Святослав, буде постійною дорогою наближення, входження в незбагненні Божі таїнства. «Рух до Бога є змістом і сенсом християнського життя. Христос каже про себе: Я є дорога, правда і життя», – відзначив Глава Церкви.

«Отож сьогодні, святкуючи свято Входу в храм, Богородиця хоче нас вести за собою, в щоразу глибшу, інтимну можливість спілкування з Богом. Входити в храм – означає щоразу більше сповнятися Божою силою, благодаттю, щоразу більше бути радісним, відчувати, що та дорога, якою ми йдемо, є правильна. Тому я сьогодні заохочую всіх вас рухатися вперед за Богородицею. Ідімо, не стіймо на місці, входьмо щоразу повніше і глибше в Боже життя», – побажав усім і кожному з нас Блаженніший Святослав.

 

Департамент інформації УГКЦ

 

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next