АКТУАЛЬНО

Блаженніший Святослав: "В'язень - це насамперед людина і образ Божий"

Вівторок, 14 лютого 2017, 21:21
В'язень - це насамперед людина, це образ Божий. І цей образ Божий в людині не може затерти чи знищити жоден злочин. Про це заявив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав під час прямого ефіру програми «Відкрита Церква», присвяченого в'язничному капеланству.

"Злочинця через пенітенціарну систему завжди ізолюють від суспільства. Але суспільство ніколи не може і не повинно ізолюватися від тих, хто потрапив за ґрати. На це є багато різних причин. З тими, які за ґратами, нас пов'язують родинні чи, скажімо, дружні стосунки. Дуже багато з тих, хто побував по той бік решітки, через репресивні заходи радянської системи відчув на собі всю несправедливість тоталітарної системи, яка таким способом намагалася зламати людину або створити новий тип так званої "радянської людини". Я пригадую, один із радянських сатириків жартував, що в Радянському Союзі всі люди ділилися на дві категорії: хто вже сидів і хто ще не сидів", - зазначив Блаженніший Святослав. 

Глава УГКЦ підкреслив, що сучасне українське суспільство повинне відходити від радянського минулого і дивитися на проблему злочину і покарання чи, радше, виправлення злочинця "по-європейському, по-новому, по-людськи". 

Він відзначив, що наступної неділі на Літургії буде читатися Євангеліє про Страшний суд, в якому, зокрема, говориться, що сам Ісус Христос ототожнює себе з ув'язненими. "Він каже: Я був у тюрмі - і ви навідалися до мене", - сказав Блаженніший Святослав. 

"В'язень - це насамперед людина, це є особа, образ Божий. І цей образ Божий в людині не може затерти чи знищити жоден злочин. Людина, яка потрапляє в ув'язнення, можливо, втрачає подібність до свого святого і безгрішного Творця, але все ж таки вона залишається людиною, яка має свою гідність. Тому присутність священика в такій ситуації є надзвичайно важливою", - відзначив Отець і Глава УГКЦ. 

Він наголосив, що пенітенціарна система має бути не системою виконання покарань, а виправною службою, яка допомагає людині бути кращою. А тільки покараннями, репресивними заходами і обмеженням волі неможливо людину виправити. Навпаки, підкреслив Блаженніший Святослав, існує небезпека утвердити її в такій соціально-небезпечній поведінці. "І тому присутність священика серед ув'язнених і працівників цієї служби є необхідною умовою для того, щоб злочинець міг віднайти свою гідність, пережити особисте навернення, повернутися назад з ув'язнення гідною людиною і більше не чинити злочину. Це є найбільше Таїнство, найбільше мистецтво - допомогти людині визволитися не тільки з ув'язнення, а й від власного злочину, перестати бути залежним від особистого зла", - зазначив Глава УГКЦ.

Блаженніший Святослав розповів, що після Майдану кількість ув'язнених в Україні істотно зменшилася. "На сьогодні близько 60 тис. осіб, які перебувають в ув'язненні, із них близько 3 тисяч - жінки, а близько 300 - діти. Тож число дітей-в'язнів, Богу дякувати, дуже зменшилося, але тим не менше поле для душпастрювання дуже велике", - відзначив Глава і Отець УГКЦ. 

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next