АКТУАЛЬНО

Блаженніший Святослав з нагоди 300-ліття Житомирської унії: «Навіть в УГКЦ історія Унійної Церкви поза межами Галичини є маловідомою»

П'ятниця, 03 червня 2016, 13:16
Ця конференція є частиною плану наших церковних наукових досліджень. Кілька років тому я разом із тодішнім протоігуменом отців василіан в Україні о. Пантелеймоном Саламахою створив групу науковців, перед якою поставив завдання – розпочати глибоке і фахове вивчення історії Унійної Київської митрополії. Бо навіть в УГКЦ історія Унійної Церкви поза межами Галичини маловідома.

Такими словами розпочав  Глава і Отець УГКЦ Блаженніший Святослав наукову конференцію з нагоди 300-ліття Житомирської унії (1715 рік) «Правобережна Україна на зламі ХVII–XVIII століть» у Патріаршому соборі Воскресіння Христового в Києві.

Додамо, організаторами конференції є: Національний університет «Києво-Могилянська академія», Київська архиєпархія УГКЦ і Український католицький університет.

Глава Церкви подякував п. Ігорю Скочилясові, професору, декану Гуманітарного факультету УКУ, за те, що очолив цей науковий проект і продовжує проводити цілу низку конференцій на тему київського християнства та унійної традиції. На думку Предстоятеля УГКЦ, ця ювілейна дата проведення Житомирської унії в Радомишлі, що на Житомирщині, має особливе значення. «З одного боку, її значення полягає в тому, що продовжуємо шукати найкращу методологію, аби відкрити джерела для вивчення історії Церкви на Правобережній Україні, - сказав він. - А з іншого - у нинішньому українському суспільстві існує глибокий запит на церковне єднання. Тому досвід минулих поколінь є життєдайний для всіх нас».

Наприкінці свого слова Блаженніший Святослав привітав усіх учасників конференції із цією подією: «Бажаю усім глибокого інтелектуального і духовного переживання всього почутого нині. Нехай Господь допоможе нам відкрити невідомі сторінки історії нашої Церкви, аби ми ними збагатили  наше сьогодення».

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next