АКТУАЛЬНО

«Біблійний Йов – приклад, як пережити кризу коронавірусу», – перша реколекційна наука отця д-ра Романа Островського

Понеділок, 16 березня 2020, 17:32
Упродовж кількох днів ми зосередимо свою увагу на Святому Письмі. Біблійні приклади нам допоможуть проаналізувати ситуацію, яку сьогодні переживаємо. В такий спосіб спробуємо знайти відповіді на прикладах з життя тих осіб, які вже пережили кризу і сьогодні мають що нам сказати і чим поділитися.

До цього заохотив о. Роман Островський сьогодні, 16 березня, під час Молебню до Богородиці в Патріаршому соборі Воскресіння Христового УГКЦ за Божу ласку в подоланні коронавірусу.

Священник звернув увагу на особливий період, в якому ми перебуваємо, ‒ час Великого посту і світового карантину, зауваживши, що ми вже відчули, як останні події паралізували наше звичне життя.

«У цих обставинах ми переосмислюємо, чим же є людське життя. Дивіться, наскільки воно крихке без Божого захисту! Сьогоднішні зміни точно вплинуть на наступні роки і десятиліття. Проте Святе Письмо показує дуже конкретно, що криза ‒ це можливість зупинитися і замислитися над фундаментальними питаннями нашого життя», ‒ зауважив о. Роман.

Проповідник поділився двома можливими шляхами виходу з кризи: зневіра і цілковита довіра до Бога.

Відтак священник запросив усіх помандрувати життєвим шляхом багатостраждального Йова. Оскільки фундаментальним питанням Йова є віра, то священник поставив вірним кілька запитань: чи моя віра залежить від обставин, успіхів і багатства? Чи моє ставлення до Бога зміниться, коли він забере все те, що мені дороге? Чи вона перебудується і дасть мені змогу йти далі? Чи зможу я відповісти за прикладом Йова: “Господь дав ‒ Господь взяв. Нехай ім'я Господнє буде благословенне”?! Чи буду я тим “другом”, який у сьогоднішній ситуації в доступний спосіб підтримає свого ближнього?

Адже перед лицем страждання людські слова є безсилі...

«Особливість Йова в тому, що він не зупиняється лише на наріканні на Бога за пережиті лиха, а шукає зустрічі з Богом і знаходить…  Бог приходить. У цьому зароджується наша християнська надія, яка базується на відкритості і готовності бути й вірити у Бога. Християнська надія підштовхує нас до віри і любові», ‒ переконаний о. Роман.

«Ця книга допоможе нам переосмислити базові речі нашого життя і допоможе віднайти відповіді на складні запитання і вийти оновленими з цієї панічної ситуації», ‒ підсумував реколектант, заохочуючи слухачів у ці дні прочитати цю книгу Біблії.

Пригадуємо, що в Патріаршому соборі Воскресіння Христового Української Греко-Католицької Церкви кожного дня від понеділка до п’ятниці о 12.00 служать Молебень за недужих, а в суботу і неділю - за подолання пандемії моляться під час Божественних Літургій. «Живе телебачення» здійснює прямі трансляції молебнів задля уможливлення участі в молитві всіх охочих. Прямий ефір можна переглянути на каналі «Живого ТБ» в мережі YouTube або сторінці «Живого ТБ» у Facebook.

 

Департамент інформації УГКЦ


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next