АКТУАЛЬНО

«Чи нам болить теперішній стан роз’єднання?» – владика Богдан Дзюрах під час молитви за єдність християн

Понеділок, 25 січня 2021, 15:03
У неділю, 24 січня 2021 року, на завершення Тижня молитов за єдність християн, владика Богдан Дзюрах, Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, відслужив у Патріаршому соборі Воскресіння Христового в Києві Екуменічний молебень. Богослужіння в прямому ефірі транслювало «Живе телебачення».
Зображення 1 / 5 Використовуйте клавіші для перегляду

У своєму слові під час Молебню єпископ пригадав три події, які сталися протягом останнього тижня і які, хоч на різному рівні і в різних контекстах, пов'язані між собою темою єдності. Перша  це день вшанування пратулинських мучеників, які були вбиті за їх прагнення зберегти єдність з Наступником св. апостола Петра (23 січня). Друга – День Соборності України або ж День Злуки УНР і ЗУНР (22 січня). І третя – інавгурація 46-го президента Сполучених Штатів Америки, який, говорячи про необхідність «відновити душу та запевнити майбутнє Америки», висловив власне переконання, що для цього «потрібне щось більше, ніж слова; потрібне те, що в демократії є невловимим,  єдність» (20 січня).

«Як бачимо, у трьох подіях, віддалених одна від одної в просторі і часі, люди приносять жертви, вимолюють, виборюють єдність, піклуються про єдність як запоруку їхнього успішного і гармонійного державного, суспільного і релігійного буття»,  сказав Секретар Синоду Єпископів УГКЦ.

Відтак владика зауважив, що «ми теж сьогодні зібралися, щоби молитися за єдність», і пригадав, що молитва за єдність започаткована не нами, і навіть не ініціаторами цього Тижня молитов за єдність християн, а самим Господом нашим Ісусом Христом.

Щоб молитва за єдність принесла бажані плоди, владика Богдан запропонував кожному молільнику поставити собі три запитання. Ці запитання, на переконання архиєрея, допоможуть кожному, хто піклується про єдність, заглянути у своє серце і перевірити його на щирість намірів і чистоту бажань.

«Першим запитання є: чи нас болить теперішній стан роз’єднання? Бо лікувати можна тільки те, що сприймається як щось недобре, прикре, нездорове. Шукатиме за водою чи за їжею тільки той, хто відчуває спрагу і голод, сприймаючи їх як загрозу для власного існування», – пояснив владика Богдан.

Другим запитанням, до пошуку відповіді на яке закликав єпископ, є: чи ми справді бажаємо єдності? «Чи нас зворушують слова наших літургійних молитов "за мир усього світу, добрий стан святих Божих Церков і з’єднання всіх"? А може, з нами є так, що ми впродовж одного тижня в році, як це робимо саме зараз, молимося за єдність християн, а потім впродовж 51 тижня будуємо/продовжуємо будувати мури страху і упереджень, викопуємо рови недовіри і непрощення, засіюємо на нашій спільній релігійній ниві кукіль обмови, осуду і підозріння?» – додав архиєрей.

Третє запитання: як ми хочемо послужитися цим даром єдності, який вимолюємо в Господа? Владика Богдан пояснив, що дар єдності можна прийняти на добро і збудування, а можна  на ще більшу руїну, «на власні втіхи»: на задоволення власних амбіцій, на запевнення власного конфесійного комфорту, на домінування над іншими.

Відтак Секретар Синоду Єпископів УГКЦ вказав на дві основні цілі, задля яких християни шукають єдності: «Перша ціль єднання: наше «звершення», наша святість, досконалість у Господі. А друга – це плідність нашого свідчення про Божу любов, яка зцілює і спасає зранені та розділені гріхами людство і людину», – підкреслив владика Богдан Дзюрах.

Своє слово єпископ завершив молитвою за єдність.

Департамент інформації УГКЦ
за матеріалами Пресслужби Синоду Єпископів УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next