АКТУАЛЬНО

«Ділитися досвідом доброчинності»: V Форум соціального служіння пройшов у режимі онлайн

Четвер, 02 грудня 2021, 19:44
У четвер, 2 грудня, напередодні Міжнародного дня волонтера, у режимі онлайн відбувся V Форум соціального служіння УГКЦ «Соціальна відповідальність у громаді: від волонтерства до соціального підприємництва». Участь у заході взяв Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав. Модерував подію о. Андрій Нагірняк, заступник голови Відділу соціального служіння УГКЦ.

У вступному слові Глава УГКЦ наголосив, що учасники Форуму зібралися в ім’я найважливішої справи, яку може у своєму житті робити людина, – любити ближнього. «Неможливо бути людиною, якщо не вміємо любити. Саме тому нам важливо навчитися цього так само, як людина вчиться необхідних життєвих навичок», – переконаний Блаженніший.

Предстоятель звернув увагу, що серед учасників Форуму багато молоді. «Мені дуже приємно, що серцевина християнського життя є потягаючою для молодого покоління, що ми справді відчуваємо себе вповні християнами, коли разом вміємо і вчимося чинити добро», – сказав він і додав, що служіння, дияконія –  невід’ємна частина християнського життя, а тому християнин, який не чинить добро, не може до кінця бути християнином.

Темою цьогорічного Форуму була «Соціальна відповідальність у громаді: від волонтерства до соціального підприємництва».

«Ми відчуваємо, що свобода – це здатність чинити добро. А чинити добро – це брати на себе відповідальність за добро іншої людини. Християнська дияконія завжди веде до соціальної відповідальності. Коли хтось є безвідповідальним, тоді варто запитати, чи справді він є свобідним, чи вміє бути вільною людиною», – ствердив Блаженніший Святослав.

Волонтерську діяльність Глава УГКЦ назвав першим кроком відповідальної людини. Волонтерство, за його словами, відкриває внутрішній духовний зміст доброчинності, всякого доброго діла, і до нього людину кличе власне сумління.

«Коли ми здійснюємо добрі вчинки як волонтери, за покликом власного сумління, то здобуваємо досвід буття вільною особою, християнином. При цьому важливо чинити добро вправно, навіть професійно, – наголосив Отець та Глава УГКЦ, і додав: – Соціальне служіння має глибоке значення для майбутнього. Частиною стратегії нашого соціального служіння є розвиток вправності, а відтак розвиток здатності на доброму рівні чинити добро. Від волонтерства до соціального підприємництва пролягає гарна дорога. Важливо розуміти, де починати і куди рухатися».

Блаженніший Святослав також розповів учасникам Форуму про особисту зустріч з Папою Франциском, під час якої Святіший Отець запитував про досвід України в соціальному служінні, зокрема про відповідальність християн. «Я розповів Папі про те, що в нас сьогодні рани війни поглибилися ранами пандемії коронавірусу. Також розповів, що наша Церква дуже активна в соціальному служінні. Все, що ми робимо, годі описати кількома словами», – сказав Глава УГКЦ.

Предстоятель побажав учасникам Форуму, щоби вони після його закінчення стали ще більш здатними до кращих добрих діл, навчилися один в одного краще чинити добро, яке так потрібно сьогодні людям, зокрема в наших громадах, парафіях в Україні. «Чинити добро не тяжко, бо це не про якісь зовнішні речі. Чинити добро – це щось, що належить до природи християнського життя», – зазначив він.

Участь у Форумі взяла також президентка Карітас України Тетяна Ставнича.

У слові вона зазначила, що служіння у соціальній сфері змінює не лише потребуючих, а й тих, хто звершує таке служіння: «Під час поїздок я побачила велику потугу від людей, які запалені ідеєю допомагати ближньому. Коли ми говоримо про волонтерство, говоримо про можливість ділитися цією ідеєю з іншими людьми, щоби вони відчули духовний зріст від можливості допомагати ближньому».

Відтак Анна Бондаренко, керівниця і засновниця Української волонтерської служби, представила стан волонтерства в УГКЦ, зокрема в мережі «Карітас».

У межах Форуму відбулася презентація оновленого видання посібника з організації соціального служіння у громадах.

Після цього о. Любомир Яворський, патріарший економ, розповів про соціальне підприємництво. На його переконання, щоб допомогти людям, треба об’єднуватися.

Додамо, що такий Форум соціального служіння в Українській Греко-Католицькій Церкві проходить щороку. Це дає змогу поширювати досвід, обговорювати пріоритети на наступний рік і надавати поштовх для соціального служіння у громадах.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next