АКТУАЛЬНО

Документальний фільм «Вітаю тебе, український народе»

Вівторок, 11 грудня 2012, 16:07
Фільм розповідає про повернення Патріарха УГКЦ Мирослава Івана Любачівського до Львова.
На фоні цієї події детально описується вихід УГКЦ з підпілля та відродження Української держави.

Автори стрічки Джон Арден і Володимир Лозинський, оповідачі - історик Андрій Сороковський та архимандрит Любомир (Гузар). Фільм створено на початку 90-х рр., з використанням відеоматеріалів Прес-бюро УГКЦ.

Фільм публікуємо з приводу дванадцятої річниці від переходу до вічності Глави УГКЦ Блаженнішого Мирослава Івана (Любачівського).

Анотація до першої частини фільму

Перша частина фільму «Вітаю тебе, український народе» висвітлює переїзд Блаженнішого Мирослава Івана з Риму до Львова, пережиття та враження Глави УГКЦ, а також вірних греко-католиків з України.

Автори фільму, за допомогою істориків с. Софії Сеник і Андрія Сороковського, роблять також екскурс в історію УГКЦ, особливо зосереджуючись на подіях часів ІІ Світової війни, та переслідуваннях сталінського режиму.

Про період ліквідації УГКЦ розповідає живий свідок тих подій, ієромонах-студит о. Герман Будзінський, а також інші підпільні священики.

Перша частина стрічки містить унікальні військові хроніки 40-х років, відео Львівського псевдособору 1946 року, відеореконструкції підпільних богослужінь часів переслідування, перші урочисті богослужіння в соборі Святого Юра.

Анотація до другої частини фільму

Увага! Між 05:45 - 12:00 хв. цієї частини є важкі, драматичні, розповіді очевидців про тортури у катівні НКВС. Не рекомендуємо переглядати особам зі слабкою психікою.

Друга частина фільму «Вітаю тебе, український народе» розповідає про перші кроки УГКЦ на фоні національного відродження в Україні. Про боротьбу за свободу і незалежність розповідають В’ячеслав Чорновіл, Іван Гель, Степан Хмара.

Автори стрічки висвітлюють перші офіційні зустрічі та поїздки Мирослава Івана Любачівського. Зокрема до віродженої Львівської духовної семінарії, сиротинця для неповносправних дітей, до міста Дрогобича та інших.

Окремий репортаж присвячено ексгумації жертв радянських репресій на місці колишньої катівні НКВС в Дрогобичі. Про жахливі тортури, яких зазнавали ув’язнені розповідає лікар і відомий громадськи діяч Мирон Бучацький.

У фільмі описуються також перші проблеми, з якими зустрілася відроджена УГКЦ. Про повернення і відбудову храмів, про міжконфесійні відносини та інші непрості питання розповідає архимандрит Любомир (Гузар), майбутній Глава УГКЦ.

Друга частина документальної стрічки завершується відеокадрами Великодніх гаївок у «Шевченківському гаю», у Львові за участю Блаженнішого Мирослава Івана (Любачівського), Архиєпископа Володимира (Стернюка) та інших єпископів УГКЦ.

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next