АКТУАЛЬНО

Друзі УКУ задекларували 22 млн гривень на підтримку студентів, викладачів та розвиток університету під час Благодійного вечора в Києві

Понеділок, 06 грудня 2021, 10:57
22 мільйони гривень задекларували гості Благодійного вечора і тихого аукціону на підтримку Українського католицького університету, який відбувся 4 грудня в Києві. Благодійники заснували 62 студентські стипендії, по одній – викладацькій, професорській та стипендію гостьового лектора.

14-й Благодійний вечір у столиці на підтримку  УКУ об’єднав київських приятелів і благодійників університету, які спільно зібрали кошти для талановитих студентів, викладачів та розвиток університету. Почесними промовцями вечора стали: народна артистка України, Герой України, лауреатка Шевченківської премії Ада Роговцева, Глава УГКЦ, Великий канцлер УКУ Блаженніший Святослав, президент УКУ, архиєпископ і митрополит Філадельфійської архиєпархії УГКЦ Борис Ґудзяк. Темою вечора стало 30-ліття відновлення Незалежності України.

Звертаючись до присутніх, Блаженніший Святослав зазначив: «Сьогодні наш доброчинний бенкет особливий. Нарешті можна одне одному подати руку, можна усміхнутися. Дякую всім за те, що прийняли наше запрошення. Ми збираємо подібні вечори – щоб допомагати тим, хто в потребі. Бо це один зі способів, як перейти найгірші періоди власного життя. Ті, хто ділиться, не відчуватимуть нужди, їм не бракуватиме відчуття близькості Господа Бога і свого ближнього. Український католицький університет є найвищою сходинкою в дорозі християнського виховання. І я дякую, що ви підтримуєте УКУ, його студентів, нашу місію виховання нових поколінь на твердих основах: християнських, загальнолюдських, вічних цінностях».

Велика акторка, у чиєму серці –любов до України, народна артистка України Ада Роговцева розповіла гостям благодійного вечора історію свого студентства та наголосила, що в житті важливо мати земних янголів і бути чесною людиною. «Мені здається, що все наше людське життя – це дошукатися, додивитися, додумати, домріяти, до… до… до. Це те, що робить ваш університет і ці прекрасні люди. Мене в людях приваблює небайдужість. Важливо в кожній людині побачити іскру: додивися, підтягни, постався до неї по-Божому, як ви ставитеся до студентів в Українському католицькому університеті. Честь вам і хвала!» – сказала Ада Роговцева.

Президент УКУ владика Борис Ґудзяк уже традиційно гостям Благодійного вечора дав настанову напередодні Різдва: «Щоб ми могли якнайкраще служити – потрібен мир у серцях. Сьогодні у ваших фірмах, містах, на наших вулицях потрібні люди, які йдуть з миром. Є коронавірус, війна, небезпека, тарифи, але не піддаваймося. Не дозвольмо, щоб це з’їдало нашу душу і в цьому уповаймо на Бога… Сьогодні УКУ хоче подарувати вам серце, мир і певність в довірі, спокій. Не тільки тому, що ви його щедро обдаровуєте, а й тому, що це наша спільна справа. Ми маємо нести в це місто, у кінці нашої країни, на фронт, у родини – певність, гідність, і робити це з великим миром у серці… Ви підтримуєте університет, який думає про такий трепет. Ви підтримуєте викладачів, які саме цим хочуть ділитися зі студентами, ви підтримуєте студентів, які хочуть цю місію нести у світ. За це всім вам честь і слава!». 

Хто найкраще характеризує університет, як не його випускники? Цьогоріч своїми рефлексіями про УКУ ділилася сім’я Дідулів, яка нерозривно пов’язана з університетом. Петро Дідула працює тепер в УКУ і був серед перших, хто вступив до тоді ще Львівської богословської академії. Він не здогадувався, що стане батьком аж п’ятьох дітей і всі вони будуть вчитися в УКУ. Разом із донькою Мартою Петро розповів, як університет вплинув на життя їхньої родини. «Я тішуся, що мій університет є тим місцем, де не дають простих визначень. Це університет, де кожен студент отримує не лише академічні знання та прекрасне менторство, а й можливість пізнати себе справжнього через служіння іншому. Тішуся, що моя сім’я заклала в мене зерно правди, а мій університет та середовище змогли проростити його і підтримати в усіх злетах і падіннях. Я дякую також вам, дорогі благодійники, за те, що ви є частиною великої пригоди кожного студента нашого університету», – поділилися Марта Дідула, випускниця програми із соціальної роботи, яка нещодавно повернулася з місії з Гондурасу. 

Ведучими благодійного вечора були президент Американської торговельної палати в Україні Андрій Гундер та продюсер і телеведучий Юрій Горбунов. Запальну атмосферу свята з віртуозним шоу скрипки та фортепіано творили Олександр та Юлія Божик з Bozhyk Duo.

Чому жертводавці підтримують Український католицький університет?  

 « “Нова пошта” є національною компанією і для нас вкрай важливо підтримувати  Український католицький університет, адже він несе українську ідею та цінності. Зокрема  університет розвиває бізнес-школу, де вчиться багато наших менеджерів. Тому для нас це як ціннісна підтримка місії університету, так  і підтримка у розвитку українського підприємництва», – Вячеслав Климов, співзасновник «Нової пошти».

«Я вважаю, що важливо підтримувати освіту завжди. Саме УКУ є одним із найкращих університетів в Україні з найкращими професорами, керівництвом та працівниками, що розвивають освіту і діляться досвідом», – Томаш Фіала, генеральний директор інвестиційної компанії Dragon Capital.

 «Я підтримую ті заходи і заклади, які формують націю для України. Нам потрібні лідери, професійні фахівці у всіх галузях з цінностями, які не несуть шлейфу минулих травм, які свідомі того, в якій країні вони проживають, що її треба захищати не лише зі зброєю в руках, а й інтелектуально – ідеями, сенсами, змістами», – заслужена артистка України, продюсерка, громадська діячка Ірма Вітовська. 

«Я є постійною благодійницею УКУ і намагаюсь залучати до цього друзів, бо мені здається, що це, дуже правильно інвестувати у зміни, потенціал і молодь, яка здатна навчатися і міняти світ», – співзасновниця та керуюча партнерка Креативної міжнародної дитячої школи, сенаторка УКУ Лідія Білас.

Під час Благодійного вечора  відбувся тихий і гучний аукціон мистецьких та живих лотів, святкова вечеря. УКУ радіє дружбі з когортою митців, які понад 15 років підтримують університет своєю працею і талантом. Цьогоріч під час тихого аукціону учасники змогли  придбати твори Михайла Демця, Володимира Патика, Петра Лебединця, Бориса Буряка, Василя Бажая, Владислава Шерешевського, Юрія Коха, Володимира Богуславського, Євгена Равського, Романа Романишина та ін. Також традиційно відбулася благодійна лотерея, лоти для якої надали 15 іноземних посольств. Усі вторговані кошти будуть скеровані на підтримку талановитих студентів УКУ. 

Благодійний вечір пройшов за підтримки спонсорів: компанії «Winner», фармацевтичної компанії «Дарниця», благодійного фонду «Zagoriy Foundation», компанії «Агросем», Фундації родини Чопівських, компанії «Meest», фірми «Wolf Theiss», стоматологічної клініки «Yarema Dental», Андрія Єлісєєва. Спонсорам напоїв стали: Carlsberg Ukraine, ТМ «Моршинська», винарня «Колоніст», смачним спонсором стала кондитерська-ресторан «Веронік».

Медіапартнери вечора:  журнал «Тиждень», новинний портал Lb.ua та портал JetSetter.ua.

Більше фото та інформації про те, як відбувався благодійний вечір, дивіться на фейсбук-сторінці УКУ, а також у короткому відеозвіті. 

Довідка 

Український католицький університет - єдиний католицький університет від Польщі до Японії. Успадкував і продовжує наукову діяльність греко-католицької Богословської академії, яку створив у 1928-1929 роках у Львові митрополит Андрей Шептицький, а очолив її перший ректор о. Йосиф Сліпий. 

Є приватним навчальним закладом і не отримує жодного фінансування від держави. Існує  завдяки благодійним внескам людей доброї волі з усього світу. За 25 років існування Університет підтримали близько 20 000 благодійників. Сьогодні тут діє 6 факультетів, 11 бакалаврських та 18 магістерських програм, а також 2 аспірантські. У 2021 році 55,5 відсотка вступників УКУ увійшли до 5 відсотків найкращих випускників шкіл за результатами трьох сертифікатів ЗНО.

Пресслужба УКУ

 


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next