АКТУАЛЬНО

Дзвони англіканського собору Святого Павла в Лондоні зазвучали на знак солідарності із Україною

Понеділок, 21 березня 2022, 18:09
У неділю, 20 березня, о 16:00 за місцевим часом у англіканському соборі Святого Павла у столиці Великої Британії Лондоні на знак єдності та солідарності з Україною залунали церковні дзвони. Одночасно дзвони лунали у львівських храмах.
Катедра Святого Павла у Лондоні є одним зі символів міста і Англіканської Церкви загалом Катедра Святого Павла у Лондоні є одним зі символів міста і Англіканської Церкви загалом

Про цей вияв солідарності було анонсовано попередньо на сайті катедрального собору Святого апостола Павла у Лондоні, який є одним з символів міста та Англіканської Церкви загалом.

«Ми сподіваємося, що народ України побачить запис дзвону в Лондоні та знайде втіху в цьому акті солідарності. Ми продовжуємо молитися про силу та безпеку для багатьох людей, які постраждали від конфлікту, і за мир в Україні та в усьому світі», – сказав декан собору Святого Павла доктор Девід Айсон.

Дзвони в соборі Святого Павла в Лондоні пролунали впродовж 15 хвилин.

Владика Кеннет Новаківський, єпископ Української католицької єпархії Пресвятої родини з осідком у Лондоні, з цієї нагоди мовив: «Ми дуже вдячні громаді собору Святого Павла в Лондоні за те, що сьогодні молилися на Вечірні за народ України, за мир в Україні та за тих, хто тікає від біди в інші країни та шукає безпечного притулку. Звук історичних дзвонів собору Святого Павла в Лондоні є справжньою ознакою солідарності з нашими українськими сестрами і братами в ці найтемніші години».

Під час проповіді отця Девіда Айсона, декана лондонського собору Святого Павла, особливо зворушливими та натхненними для української громади в Лондоні та за кордоном були два речення: «Не тільки зустрічі з людьми можуть торкнутися і змінити нас. Наприкінці цього богослужіння дехто з нас вийде на вулицю, щоб почути, як дзвони собору дзвонять на знак солідарності зі львівськими церковними дзвонами на заході Україні, які дзвонять у ту ж мить: і ми раді, що у нас є представники Української Церкви та уряд тут із нами».

Відтак отець Девід, говорячи про мету, зазначив: «Сьогодні ми б’ємо в дзвони на знак солідарності з Україною, не лише для того щоб закликати до справедливості та миру, не лише щоб попередити нас про небезпеки, з якими ми стикаємося. Ми дзвонимо в дзвони, щоб закликати нас до зустрічі з Богом; покласти перед Богом наші страхи і надії, і помолитися за тих, хто у Львові та по всій Україні стикається з насильством і війною».

У дзвони собору Святого Павла регулярно дзвонять командою волонтерів на недільних богослужіннях, під час особливих богослужінь та в інших випадках святкування чи пам’яті.

Відлиті у 1878 році, 12 змінних дзвонів утворюють друге за величиною кільце дзвонів у світі. Змінний дзвін вимагає як фізичного, так і розумового напруження, і більшості дзвонарів потрібно кілька років, щоб стати достатньо вмілими, щоб дзвонити у дзвони собору Святого Павла. Кожному дзвону присвоюється номер від 1 до 12, а зміна – це послідовність цих чисел, коли кожен дзвін дзвонить один раз. Порядок або послідовність змінюються, і кожен дзвін дзвонить знову. Найменший «потрійний» дзвін важить трохи більше восьми сотен, а найбільший «тенор» важить понад три тонни (61 цвт). Головний дзвін собору Святого Павла звучить у ключі сі-бемоль.

Також дзвони солідарності з Україною лунали у Даремському катедральному соборі у північно-східній частині Англії. Тут моляться за мир в Україні.

Департамент інформації УГКЦ
за матеріалами Пресслужби Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next