АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ до студентів Люблінського університету: «УГКЦ існує не тому, що хтось нам це дозволяє, а тому, що така Божа воля»

Четвер, 10 березня 2016, 13:21
9 березня 2016 року Глава і Отець Блаженніший Святослав розпочав свій офіційний душпастирський візит до Польщі. Цього дня Глава УГКЦ зустрівся із Архиєпископом Станіславом Будзіком, Митрополитом Люблінським РКЦ, в соборі Святого Івана Хрестителя. Також відбулася низка зустрічей із представниками державної влади: Мером Любліна Кшиштофом Жуком і Головою Ради міста Любліна Пйотром Ковальчиком.

Родзинкою першого дня візиту стали відвідини Люблінського католицького університету, де Глава УГКЦ виголосив доповідь на тему: "Екуменічна концепція УГКЦ". Блаженніший Святослав звернув увагу передусім на автономію УГКЦ та на необхідність діалогу між Церквами на основі визнання незалежності кожної з них.

Пригадуючи подію 25-річчя відродження УГКЦ в Україні, доповідач підкреслив, що Церква Ісуса Христа не може бути усунена, навіть якщо цього хтось дуже прагне: «За 25 років існування в підпіллі наша Церква піднялася. УГКЦ захистила свою літургійну, богословську й духовну ідентичність і перебуває в сопричасті з Наступником святого Петра на землі, тому що є частиною Вселенської Церкви».

Також Предстоятель Церкви під час лекції представив позицію Церкви щодо плекання церковної єдності: «Мова йде про визнання ідентичності спадкоємців Київської Церкви. Такий акт не може, однак, бути одностороннім. Ми також повинні бути визнані як справжнє Тіло Христове».  

Блаженніший Святослав пригадав, що сьогодні в Україні спадкоємці Київської Церкви діляться на чотири конфесії. Крім УГКЦ, є ще три Православні Церкви. «Ці Церкви однієї і тієї ж традиції, виходять з одного кореня, та немає між ними єдності. Кожен встановлює своїй Церкві еклезіологічну винятковість, а інші - приречені на пекло», - пояснив Блаженніший Святослав.

Тож вихід з цієї ситуації, за його словами, полягає в тому, щоби визнати себе спадкоємцями одної Церкви, хоч і розділеної: «Коли ми цінуватимемо все добре, що є в кожній із Церков, і не будемо прагнути когось собі підпорядковувати, тоді й буде започатковано справжнє спілкування».

Першоієрарх зазначив, що коли немає взаємного визнання між Церквами, тоді й немає діалогу: «Ми  повинні припинити ображати один одного. Тоді й налагодиться діалог». Глава Церкви підкреслив, що в останні два роки УГКЦ була піддана жорстоким нападам з боку Московського патріархату: «У Спільній декларації Папи Франциска і Патріарха Кирила ми нібито отримали право на існування. Однак наша Церква не існує тому, що хтось нам це дозволяє, а тому, що така воля Божа».

Завершиться душпастирський візит Блаженнішого Святослава до Польщі 13 березня.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next