АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ: «Ключем розуміння людських терпінь і страждань є Хрест Господній»

Неділя, 03 квітня 2016, 21:30
Раніше чи пізніше ми всі станемо перед обличчям терпіння і смерті. Але вірою в розп'ятого Спасителя можемо перемінити те, що нас нищить, у те, що нас будує і збагачує. Про це Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав сказав у Хреснопоклонну неділю під час проповіді до вірних у Патріаршому соборі Воскресіння Христового.

Співслужив із Главою УГКЦ владика Йосиф (Мілян), Єпископ-помічник Київської архиєпархії.

Проповідник пояснив, що сьогодні, у неділю, яка позначає середину великопісного шляху, Христова Церква виставляє перед наші очі чесний і животворящий Хрест Господній. Тому ця неділя так і називається - Хрестопоклонною.

сьогоднішня неділя так і називається Хрестопоклонною неділею.

Крім того, у Соборі особлива подія – з Апостольської столиці прибуло чесне і животворяще древо – частинка Хреста Господнього. «Між нами є свідок страждань Спасителя. Ми наче маємо можливість торкнутися цієї події, мати можливість бачити перед очима і цілувати той хрест, якому сьогодні поклоняємося», – зазначив архиєрей.

Але спитаймо себе сьогодні, каже Блаженніший Святослав, чому християни поклоняються Хресту Господньому, що є змістом цього поклоніння?..

...Кожна культура і кожна релігія у світі, за його словами, ставить перед собою фундаментальне питання про зміст людського страждання. Чому страждаємо, чому терпимо? Очевидно, що кожна людська культура, релігія відповідає на це питання по-своєму…

«Наша культура споживання, в якій ми сьогодні живемо, вважає всяке страждання абсурдними і непотрібним. А всякий біль зайвим. Бо це культура насолоди. Хто швидше і без будь-якої відповідальності отримає насолоду, той вважається успішним. Культура споживання пропонує навіть цілий бізнес різного роду задоволень і насолод. Тому закриває перед сучасною людиною відповідь на це питання», – вважає Предстоятель.

«А чому ми, християни, – продовжив він, – поклоняємося сьогодні Хресту і що цим хочемо сказати сучасній людині та сучасному світові. Ми хочемо сказати, що той, хто поклоняється розп’ятому Спасителеві і носить у собі ту воду життя, яка випливає з Нього, яку черпає з чесного животворящого Хреста, може перетворити страждання з негативного досвіду на свій скарб. Раніше чи пізніше ми всі станемо перед обличчям терпіння і смерті. Але вірою в розп'ятого Спасителя можемо перемінити те, що нас нищить, у те, що нас будує і збагачує. Ми сьогодні можемо стати перед обличчям страждання, увійти в нього і бути переможцями, і над стражданням, і над смертю. Бо ключем і розумінням усього є Хрест Господній. Тому Христос каже не боятися страждань, приймати їх. Чому? Бо ми маємо силу їх перемінити і зробити нашим скарбом. Тоді ми ростемо духовно, розвиваємося. Коли хтось страждає за правду, він збагачується тим страждання. Коли хтось терпить рани за любов до Бога і ближнього, ті рани на його тілі стають животворящими».

На думку Предстоятеля УГКЦ, сьогодні в тілі нашого народу, нашої України багато терпінь. «І ми себе запитуємо, – каже Блаженіший Святослав, – який зміст ран наших солдатів, страшних терпінь тих, хто терпить наруги в полоні. Чи, можливо, сидить в'язнем несправедливого суду, як наша Надія Савченко. Чи наші солдати, які справді через свої терпіння віддають життя на вівтар нашої Батьківщини. Який зміст цього всього? Відповідь на це питання дає нам чесний і животворящий хрест Господній. Цей досвід є оживляючий. Це є джерело справжніх реформ і змін у нашому суспільстві. Тому, коли ми відвідуємо наших поранених солдат у госпіталі, наша душа прямо тріпоче, бо відчуває, що ці рани є нашим зціленням і нашим спасінням».

«Великий піст – час переміни, час духовного росту. Тому сьогодні поклоняймося нашому розп'ятому Спасителеві і цілуймо Його Хрест. Щоб ця переміна, ця перемога проявилася в нашому особистому духовному житті і стала скарбом віруючого українського народу», – побажав Глава УГКЦ усім вірним і людям доброї волі.

 

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next